31. 3. 10

K velikonočnicam na Boču - 30. 3. 2010

Ponedeljkova skupina izjemoma "uraduje" v torek. In na Boč se ne odpravimo po najbolj običajno poti iz Poljčan, ampak se s kombijem zapeljemo skoraj do Rogaške Slatine in v naselje Podplat zavijemo proti severu vse do vasi Pečica. Kar takoj se začnemo vzpenjati, po gozdu nam pod gojzerji šumi suho bukovo listje, pot pa se kmalu obrne navzdol. Ampak vse to je treba hitro nadomestiti, saj že spet hodimo v hrib in to kar krepko. Oznake gozdne poti nas opozarjajo na različne vrste dreves, vmes pa so prave grede rese. Ko že dobro kaplja s čela, se pot le prevesi in skoraj naravnost prečkamo hrib. Proti jugu se nam odpirajo razgledi na preproge polj in gozdov ter slikovitih naselij, okrog nas pa je vse več bukev. In naenkrat se znajdemo v zmešnjavi polomljenih dreves, s katerimi se je poigrala narava, človek pa jih je pustil, kakor so padla, ker je to območje gozdni rezervat. 


Širše območje Boča je zavarovano kot krajinski park, zavarovana pa je tudi redka cvetica velikonočnica. Zaradi gnojenja travnikov raste le še na posameznih mestih in danes nastavlja svoje dlakave peclje in ljubke cvetove soncu in nam na ogled. 

Pri planinskem domu, ki je na nadmorski višini 698 metrov, srečamo prijatelje iz Sevnice, ki so tudi Prijatelji, ker se tako imenuje njihova planinska skupina. Veseli si izmenjamo informacije, potem pa se napotimo še na vrh Boča. Na poti nam delajo družbo številni zvončki, pa veter vztrajno piha, še posebno na razglednem stolpu. Sam Boč je visok 978 metrov, če se povzpneš na vrh stolpa, dosežeš okroglo tisoč metrov in si zaslužiš lep razgled daleč naokoli. Še višji pa je mogočni telekomunikacijski stolp v bližini. Dve uri in pol so nam obljubili za prehojeno pot v eno smer. Če smo hodili kakšno minuto več, smo pač dlje časa uživali! 

V planinskem domu nas ogreje topel čaj, uživamo pa  tudi v prav posebnem golažu iz dveh vrst mesa, zelenjave in šampinjonov. S prijetnimi prti, lepo dekoracijo in ognjem v kaminu je to res kotiček, kjer si človek z veseljem odpočije. Ampak, treba je nazaj v dolino in novim ciljem naproti... 









Več fotografij:   
Video:  
Spletne strani:

Ni komentarjev: