9. 3. 15

Bohor - 9. 3. 2015

Krasno sončno jutro: ob osmih zjutraj je pri rondoju še malo mrzlo, ampak imajo sončni žarki vse večjo moč. Z dvema avtomobiloma se Ponedeljkova skupina odpelje proti Brestanici, potem pa na Senovo, kjer se v gostilni Senica okrepimo s kavo in kakavom. 



Zapeljemo se do parkirišča pri koči na Bohorju, kjer nam dobrodošlico vošči veter. Po pomrzlem snegu se odpravimo po poti nad kočo, 

Foto: Vinko Šeško.
potem pa po markirani stezi na desno v smeri Podsrede. To je Zasavska planinska pot, zraven pa je še znak za štirinajsto divizijo. Sneg se ne vdira, mlake so zaledenele, sledimo pa lahko mnogim stopinjam divjih prašičev. Nekateri morajo biti presneto težki glede na globino njihovih odtisov. Po skoraj uri hoda zapustimo pot proti Podsredi in zavijemo na levo na Debeli vrh (928m). Po količini snega si ne delamo utvar, da bomo videli kaj dosti pomladnega cvetja. Pa glej, čudo: na čistini pod drevesom za cel vrtiček navadnih malih zvončkov, nedaleč od njih pa popki pomladanskih velikih zvončkov. Fotografi se že spuščajo po južni strmini in tam nas čaka pravo bogastvo jaric: 



poganjajo skozi sneg, izkoriščajo zaplate zemlje brez snega ob deblih dreves, podrtih drevesih, ob kamnih ... Veliko cvetov je še v popkih, drugi široko odprti zrejo v sonce, nekateri se družijo z zvončki. Kar ne moremo se odtrgati od teh zlatorumenih lepot. Še dva občudovalca prideta in Vinko mimogrede naveže stik z domačinko gozdarko z Jelše, ki mu bo sporočila, kdaj bo pri njih zacvetel žanjevec - še ena posebnost Bohorja. 





Vračamo se po isti poti in ob odcepu ceste pod Perkom namenimo pozornost skalam nad cesto, kjer bujno cveti spomladanska resa.
Dan med dvema praznikoma je danes: včeraj je bil dan žena, jutri dan mučenikov. Pri Anici in Vinku zaključimo pohod s pravo pojedino, h kateri prispevata tudi Hermina in Stanka. Ženske poleg lepih želja dobimo še nagelj, moški se morajo zadovoljiti samo z željami.

Video:

Ni komentarjev: