8. 11. 17

Pohod iz Zabukovja v Sevnico in srečanje Planinskega društva Lisca Sevnica - 7. 11. 2017

Planinsko društvo Lisca Sevnica v dneh okrog občinskega praznika organizira pohod po delu Motoretove poti. Letos je bil na vrsti odsek od Zabukovja do Sevnice. Ob enih smo dobro napolnili manjši avtobus, saj se nas je kljub dežju zbralo 24, kasneje pa sta se nam pridružila še dva pohodnika.
V Zabukovju se dežnim kapljam pridruži še veter. Zavijemo se v vetrovke in pelerine, dežniki nam ne pomagajo dosti, korajžno se odpravimo na pot. 

Foto: Vinko Šeško.
Kmalu se spustimo v gozd, kjer je treba paziti zaradi spolzkega terena, pogosto pa kar gazimo po odpadlem listju. Manjše potočke preskočimo, pri malo večjih uporabimo kamne, pa gre. Da bi šli samo navzdol, to pa ne. Kmalu grizemo kolena v hrib: Ajdovski gradec je pred nami. Veseli smo nove slamnate strehe na hišici Muce Copatarice, med ostanki te pradavne naselbine pa si privoščimo malo počitka in prigrizkov. 

                                                                Foto: Vinko Šeško.
Zgodovino večina pozna, vendar je kar prav, da jo z Janezom Levstikom malo ponovimo. In spet gremo navzdol, pa potem spet gor in dol mimo posameznih hiš Prešne Loke proti Žabjeku (Metnemu Vrhu in Drožanju). Vmes še malo povedrimo pod kozolcem in z zalogajčki in pijačo dobimo novo energijo. Tako laže zmoremo zadnji del poti mimo cerkve v Lamperčah, poiščemo novo varianto poti do Kozinca, 

                                                               Foto: Vinko Šeško.
potem pa se nedaleč od cerkve Svetega Roka spustimo v Sevnico. Napovedali so dve uri in pol poti, na kažipotu v Zabukovju je pisalo tri ure in pol in toliko časa smo tudi mi rabili.

Že v mraku se pridružimo zbranim pri Zavetišču pod Svetim Rokom, kjer zapresketa ogenj in zadiši po kostanju. Pevska skupina Encijan ubrano zapoje, Vinko Šeško nam nameni priložnostni nagovor, župan pa zamuja. Umaknemo se na toplo in uživamo v dobri enolončnici ter slanih in sladkih dodatkih. Najboljša je pa modra frankinja! Ne manjka sproščenega klepeta in razigranega smeha, pevska skupina zapoje županu za rojstni dan in vsem nam za veselje. Na pohodu in na druženju je lepo biti planinka ali planinec!

Video:



Video Vinka Šeška:

Ni komentarjev: