24. 1. 19

Po Florjanski ulici - 23. 1. 2018

Dobrih deset minut pred deveto animatorko Nevenko na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) že skrbi, kje smo ostali od študijskega krožka Spoznavanje vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. 

Foto: Nevenka Vahtar.
Vendar se nas do devetih zbere enajst, šest pa priključi še po poti. Kar hladno dopoldne se nam obeta z nekaj snežinkami tu in tam, na korak pa je tudi treba paziri. Sneg je v glavnem s pločnikov počiščen, tu in tam pa so pasti v obliki ledu. 




Skozi Naselje heroja Maroka in mimo Vrtca Ciciban se napotimo na Grič in na Hraste, potem pa se spustimo v Drožanjsko ulico in spet dvignemo pod grad, kjer se začne Florjanska ulica. To je najdaljša, najbolj razvejana in raznolika ulica po dveh grebenih in pol, ter treh krakih bolj v dolini. 




Ob hišah obćudujemo s snegom olepšano grmičevje, 



razgledi pa so bledi skozi meglo. Na najvišji točki se začnemo vračati po drugem grebenu: 

Foto: Nevenka Vahtar.
Boris nas okrepi z aperitivom, Nevenka s slastnimi polnjenimi kruhki, Vojko pa s sladico - Mozartovimi kroglicami. Malica na višini, 


ki jo z drevesa opazuje tudi kar velika ptica. 




Ob spuščanju v dolino se kar dvakrat ustavimo ob konjih


opazimo dve debli, ki sta više zraščeni v eno, drevesa nosijo bele okrase ... 



Po enem kraku Florjanske se spet dvigujemo v smeri gradu, na križišču pod njim pa "zašpilimo klobaso". 


Treba pa je utrditi špilo: mimo klavnice se napotimo ob gozdu po peščeni poti, ki pa je oblazinjena s snegom in hitro smo na križišču pri pokopališču. Malo smo se ogreli s tem vzponom, da se potem laže spustimo proti Sparu. 



Prej pa še pogledamo proti Logu in gradu. 


Vmes še pohvalimo na novo urejeno Kladnikovo ulici in idejo, da imajo za mlaj kar rastočo smreko, manj pa jim je v čast stari venec od lanskega prvega maja na njej.



Zadnji posnetek je delo Nevenke Vahtar.
V lokalu Jumbo Caffe nas čaka pogostitev s pecivom in napitki. Hvala lepa slavljenca Nevenka in Vojko, pa vse najboljše želimo!


Video:


       

Ni komentarjev: