13. 6. 21

Ajdovski gradec - 8. 6. 2021

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica se zbira na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Pa saj danes ni ponedeljek! Res je: zaradi tridnevnega potovanja na morje smo svoj pohod prestavili. Vseeno smo samo štirje in z avtom se najprej odpeljemo v stari del Sevnice na kavo, potem pa v Prešno Loko, kjer parkiramo nad Kobjo Glavo



Lepo jutro je in veselo krenemo proti Ajdovskemu gradcu. Malo po ravnem, malo navzdol, potem navkreber v Dobje - vse je lepo označeno, bravo naši markacisti. 


Od Golobove domačije naprej pa bodo težave, ker bi rad gospodar travnik, po katerem gre pot, ogradil za pašo. Ljubo gre iskat novo pot malo više, 



ostali pa se spustimo navzdol, preskočimo potoček in se začnemo vzpenjati po gozdu. 


Kmalu smo pri ostankih naselbine iz 5. in 6. stoletja našega štetja, ki leži na kopastem podolgovatem griču nad vasjo Vranje severovzhodno od Sevnice na nadmorski višini 436 metrov. To arheološko najdišče predstavlja značilno poznoantično in zgodnjekrščansko naselbino in kot arheološki park obsega temelje dveh cerkev, več stanovanjskih hiš, topilnice za bron in obzidja. Baje je še nekaj neodkritega po grebenu navzdol. 



Informativna tabla naselbino lepo predstavi, le trava okrog je zelo velika. Za pokrov nad cisterno za vodo je sicer napisano, da je naj stopati nevarno, ker ga je že načel zob časa, vendar bi morali odgovorni to popraviti in obnoviti.

Foto: Ljubo Motore.
Po okrepitvi z malico se vračamo po poti prihoda 




in pred sabo občudujemo razgled od Cerkve svetega Roka nad Sevnico do Cerkve svetega Lovrenca v Žabjeku. 


Da ne bi bili prehitro doma, se ustavimo še na terasi Gostilne Kregl, kjer nam zadiši pivo, všeč nam je pa tudi ureditev lokala z zapravljivčkom pod šotorom in mizo na osnovi velikih sani.

Video:




2 komentarja:

LINA pravi ...

lepi so vaši kraji

Romana Ivačič pravi ...

Res je in hoditi po njih je res užitek.