15. 7. 21

Tržišče in Šentjurski hrib - 14. 7. 2021

Po peti uri zjutraj začne deževati, vmes tudi malo pogrmi. Kaj pa zdaj? V okviru programa Na lepše smo se dogovarjali za odhod v Tržišče in pohod na Šentjurski hrib, bo kdo sploh prišel zaradi takega vremena. Grem pogledat na Železniško postajo Sevnica, vmes me že kliče članica iz Krškega, če gremo. Vkrcava se na vlak za Trebnje ob 6.44, edini potnici sva, 



v Tržišču pa naju že čaka Mimi, ki ima vse predvideno in organizirano.


Oblaki se trgajo, me pa najprej v lokal Mlin na kavico. 


Potem pa v hrib, med lepo urejenimi hišami in vrtovi. Ob ključu za Cerkev svetega Jurija dobimo tudi prijazen pozdrav in dezinfekcijo. 


Počasi napredujemo in pogledujemo v dolino


Na sredi ceste pa naenkrat - jurček, pa je letos sicer res malo gob. 


Že je tu Cerkev svetega Jurija, verjetno z začetkom v 15. stoletju, na mestu, ki je bilo naseljeno že v prazgodovini zaradi strateškega položaja. 


Ogledamo si freske, ki so delno ohranjene, neverjetno svežih barv in z lepo izrisanimi figurami. Sprehodimo se okrog cerkve in iščemo med meglicami Kamenško, Mirno ... 


Po gozdu se odpravimo po lepi poti v dolino, prečkamo glavno cesto in se sprehodimo po Lanišču, kjer so včasih gojili lan. 


Mimo Osnovne šole Tržišče in Gasilskega doma se dvignemo do Cerkve svete Trojice s pokopališčem in spomenika. Obe moji sotrudnici celo pot obujata spomine in mi predstavljata zgodovinske trenutke. V hiši blizu Malusove gostilne je našel svoje prostore Aktiv kmečkih žena Tržišče, ki letos praznuje 30. obletnico. 



Predsednica nam v prijaznem in moderno opremljenem okolju pripravi dobrodošlico z narezkom, pijačo in kavo.

Po bližnjici se spustimo spet do glavne ceste


potem pa po fotografiranju pri pletenki lepo proti Železniški postaji Tržišče. Še obisk v hiši blizu nje, potem pa vlak za Sevnico prihaja na tretji tir. 


Vreme je zdržalo, program izpolnjen, Mimi - prisrčna hvala!

Video:

Ni komentarjev: