22. 6. 15

Šentjanž in Leskovec v Podborštu - 22. 6. 2015

Danes se Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica zbira ob sedmih, torej ne bomo šli daleč. V dveh avtomobilih se odpeljemo do Šentjanža, kjer pri Repovžu spijemo kavico in kakav, Slavica pa nas poleg napitkov počasti še z rogljički - praznovala je god. 



Izven naselja se ustavimo ob polju, ki se pred nami razprostira kot pisana preproga. Parkiramo v zaselku Potok, potem pa začnemo slediti markacijam skozi gozd. Mimogrede se lahko posladkamo z borovnicami, v zelenju se skriva kakšna lisička, 


vse skupaj pa krasi navadno kresničevje. Pot nadaljujemo po cesti, 


kjer naše poglede pritegne lesena hiška z veliko cvetja, vse lepši pa so tudi razgledi proti Velikemu Cirniku in vse do Gorjancev. 


V Murncah se tiho spomnimo obeh junakov, ki sta tu padla, potem pa se čudimo sožitju živali, ki se pase na travniku: govedo, ovce, koze in konj. 


Še se dvigamo po cesti in občudujemo razgled na Šentjanž, 


ob prihodu iz gozda pa se pred nami pokaže cerkev Žalostne Matere božje. Časopis Družina piše: "Cerkev, ob kateri stoji vsaj štiristo let stara lipa, je današnjo podobo dobila okrog leta 1700, med drugo svetovno vojno pa je bila močno poškodovana in izropana. Vojna vihra ni prizanesla tudi vasi, ki je bila požgana, njenim prebivalcem, ki so jih preselili v delovna taborišča v Nemčiji, in evharističnemu križu na vzpetini nad cerkvijo. Križa, ki so ga leta 1900 naredili domačini, ki so preživeli epidemijo tifusa, povojna oblast seveda ni dovolila obnoviti, zato so novega postavili šele leta 1992." No, močno poškodovana lipa se zdaj obrašča, malo više pri križu in lesenem omizju pa raste tudi nova. Sicer pa je bila vas Leskovec v Podborštu leta 2005 razglašena za najlepšo vas v Sloveniji.

Pomalicamo, Slavica ponudi slastne slane palčke in vino, 

Foto: Vinko Šeško.
okrog nas pa razgledi za bogove: Brunk, dolina Save, Sljeme, Gorjanci, Klek, Snežnik, Kum pa je tako kot na dlani. 


Počasi se odpravimo nazaj v dolino, 


v Murncah svojo pozornost naklonimo še cvetočim lokvanjem, roka pa kar sama seže po kakšni zreli češnji ... 


Gospodar, pri katerem parkiramo, nas prijazno pogosti z jabolčnikom in prijetnim pogovorom, pohod pa zaključimo ob pijači v Mlinu (Tržišče).

Video:


Ni komentarjev: