5. 9. 20

Slatna: Planina Pecol - 25. 8. 2020

Danes gremo spet preko meje v Italijo: mimo Trbiža (Tarvisio) in Rabeljskega jezera (Lago del Predil), skozi naselje V Žlebeh (Sella Nevea) proti Montaževi visoki planoti (Altopiano del Montasio) do Planine Pecol



Takoj občutimo, da smo na višini nekaj nad 1500 metrov, saj bi se prilegle rokavice, v topla oblačila pa se tako že zavijamo. 

Foto: Vinko Šeško.
Pred nami se boči Montaž, na drugi strani Kaninsko pogorje. Glavnina se odloči za vzpon na Špik Hude police (Cima di Terrrossa - 2420 metrov), nekateri pa gremo malo po svoje. 



Z Jožico se vzpenjava za glavnino precej visoko, vendar v svojem tempu z veliko razgledovanja in uživanja ob cvetju. 




Poleg nekaj še vedno cvetočega rododendrona najdeva tudi veliko planik, zvončnic in drugega cvetja. Ozračje je res čisto in gore kot umite. 



Zabavava se ob opozorilnih žvižgih svizcev, ko pa se ustaviva, jih lahko opazujeva pri izkazovanju nežnosti in sončenju. Ob tem tudi malicava, potem po kreneva kar po brezpotju proti sirarni. Ob tem šele odkrijeva, koliko lukenj imajo tu svizci: naenkrat eden zažvižga tako blizu, da se skoraj sesedeva od presenečenja.


Pastirji zganjajo veliko čredo više na pašo, medve pa si pri sirarni privoščiva kapučino in že drugo malico iz nahrbtnika. Obiskovalcev je veliko, nekateri se samo sprehajajo, drugi se odpravljajo kam više - tudi na Montaž. 


Ta ima nekaj časa oblačni klobuk, ki pa se počasi trga. Prijetno toplo je, ko na prepolnem parkirišču počakava še na ostale. Jožica in Ivo si ne moreta kaj, da ne bi pogledala za gobami.

Foto: Vinko Šeško.
V Slatni se podpremo z narezkom, preveč pa ne smemo pojesti, saj nas Lojze časti s pečenimi rebrcami, ki jim Milka doda mlince in solato. 


Foto: Vinko Šeško.
Slavljencu namenimo pravi koncert s priročnimi inštrumenti, glavna pa je Milka z igranjem na glavnik. Voščimo tudi s pesmijo po melodiji Moj fantič je prijezdil:

Lojze se pa heca, da leto več ima, pa kakorkol' pogledaš, se nič mu ne pozna.
Zdravja, sreče tebi zdaj vsak od nas želi in, da še večkrat skupaj veseli bi bili.

Še en krasen dan je za nami.

Video: 



Ni komentarjev: