30. 11. 23

Ljubljana - 27. 11. 2023

Člani in članice Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica se ob pol devetih zbiramo na Avtobusni postaji Sevnica, da se odpeljemo proti Ljubljani. Počakamo na zamudnico, v Tržišču poberemo še 51. potnico. Vožnja nam hitro mine med klepetom in načrti za bodoče dejavnosti. 

V Ljubljani smo dovolj zgodaj, da se okrepčamo s kavo, 


Foto: Nevenka Vahtar.
potem pa se napotimo proti gradbišču (staro stavbo bodo prenovili in dogradili, v njej bodo igrali še do konca sezone, potem pa nekaj časa v nadomestnih prostorih) in se ob enajstih pridružimo dijakom na predstavi Veliki diktator na velikem odru Drame


Temelji na filmu Charlieja Chaplina, satirični komediji, v kateri je mogoče prepoznati parodirane like  Mussolinija, Goebbelsa in Göringa. Igralci vzbujajo smeh z mešanico nemščine in slovenščine, pantomimo, čeprav ob tem ostaja grenek priokus spoznanja, da so na svetu še vedno mogoči taki sistemi. Zanimiva je glasba, ki pa včasih preglasi igralce. Scena je minimalistična, vendar dovolj domiselno uporabljena skupaj z zvočnimi efekti. 


Foto:Nevenka Vahtar.
Vse skupaj naj bi trajalo 115 minut, vendar je tokrat nekaj minut več.

Večina se takoj po predstavi odpravi na avtobus, nekateri pa ostanemo v Ljubljani: 


treba je kaj pojesti (bosanske specialitete v restavraciji Sarajevo '84, podobne najdete v Kopru in Piranu) 




in popiti kavo na višini - na terasi Nebotičnika z razgledom na celo Ljubljano. Tudi zgodovina te, ob odprtju najvišje stavbe v srednji Evropi, je zanimiva.

Za domov v Sevnico je popoldne dovolj vlakov, tudi po dva na uro. No, ja, na zamude smo se pa že navadili.

Video:







Ni komentarjev: