5. 11. 14

Kraški rob: Sočerga, spodmol Veli Badin - 3. 11. 2014

Danes so v Ponedeljkovi skupini zelo različni interesi: nekateri bi bili radi zgodaj doma, druge vabi Kras z žarečim rujem. Ne gre drugače: razdelimo se v dve skupini. Ena se napoti v bližnjo okolico Sevnice, pet se nas odpravi na daljšo pot. Kljub gneči okrog Ljubljane smo hitro na postajališču Lom, kjer se okrepčamo s kavo. Takoj po viaduktu pri Črnem Kalu zavijemo z avtoceste in hitimo skozi Kubed, Gračišče, do Sočerge in pokopališke cerkve svetega Kvirika. Tu parkiramo in se najprej sprehodimo po lepo urejenem pokopališču. 


Na cerkveni stavbi, ki ima osnovo v 11. stoletju, leta 1886 pa je bila obnovljena, nam še posebno pade v oči streha, pokrita s kamnitimi škrlami. Potem pa je naša pozornost namenjena samo še ruju. Ta se nam predstavi v vsej svoji lepoti z najrazličnejšimi odtenki barv od zelene, rumene, oranžne, do rdeče, temno rdeče ... 




Bahati grmi se družijo s posameznimi bori in brini, vmes rjavi od vetra počesana trava, oko se lahko spočije na belini nenavadno oblikovanih skal, včasih je treba zamižati, toliko je te bleščeče lepote. 

 Foto: Vinko Šeško.

Hodimo po travnikih, pa po markirani stezi, ki včasih vodi čisto po robu in nudi poglede na zelene gozdove v dolini, cesto proti Buzetu in mejni prehod Sočerga. 



Prijetna široka steza se včasih spremeni v ozek prehod med nizkim drevjem in grmovjem, drugje spet v skalne škraplje, kjer je treba previdno iskati prehod. Vmes pa vedno znova zažarijo šopki ruja. 



Malicamo pri informativni tabli pod naravnim mostom in spodmoli Veli Badin, potem pa se začnemo vračati. 



Tokrat ne toliko po skalah, ampak po lepo vzdrževani gozdni poti, kasneje pa se ta priključi že znani po robu Kraškega roba. 

Foto: Vinko Šeško.
Ko smo že blizu cerkve, nas presenetijo jadralni padalci, ki skušajo izkoristiti ugodne vetrove in pristanejo čisto blizu nas. 
Na poti domov se pri Postojni začne vreme kvariti: oblači se in oblaki svarijo z dežjem. Mi mu uidemo na Dolenjsko, kjer je še vedno sončno. Danes bom gotovo sanjala v barvah, žarečih barvah jesenskega ruja.

Video:

Ni komentarjev: