4. 11. 14

Pokojnik - 29. 10. 2014

Ob osmih na parkirišču pri Rondoju (gostilni) in rondoju (na cesti) je že nekaj let zbirališče študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. Prizadevni mentor Vinko nam nekaj dni prej pošlje zemljevid predvidene trase poti in tako vemo, kam smo namenjeni. S štirimi avtomobili se podamo na pot po dolini Sevnične, potem pa se povpnemo do Zabukovja, 


kjer parkiramo pred kulturnim domom. Kljub soncu je presneto mrzlo in prav pridejo rokavice. S hojo do zaselka in skozi zaselek Pokojnik se malo ogrejemo, še bolj pa, ko se cesta začne strmo dvigati. Na travniku pred Mrzlo Planino spet opazimo na travi slano, ki smo jo ogledovali že tudi na travnikih v dolini. Naziv kraja danes res ustreza. 


Spodnjo sliko je posnel Vinko Šeško.
Sprehodimo se mimo cerkve na hrib Pokojnik z nadmorsko višino 768 metrov, ki se potem proti Stranjam nadaljuje kot planotica Plat. Sploh smo presenečeni, da je tu v hribih, ki jih Vinko vneto razlaga, toliko ravnine. Nad vrati cerkve se nam zdi, da je zapisana letnica 1773, pisni viri pa trdijo, da je ta cerkev svetih Primoža in Felicijana že iz 17. stoletja, glavni oltar Pieta naj bi bil iz 18. stoletja, je pa v cerkvi še nekaj baročnih plastik. Glede na zunanjost zgradbe človek ne bi pričakoval tako bogate opreme. 


Imamo srečo, da v zaselku Pokojni Vrh v bližini cerkve dobimo ključ in si lahko ogledamo tudi notranjost cerkve. Sprašujemo se, od kod izraz Pokojnik, pa tega ne uspemo izvedeti, res pa je, da oba zaselka uradno pravzaprav spadata pod Mrzlo Planino. 
Nazaj v Zabukovje se vračamo preko Laš, prej pa malo "pokontroliramo" novogradnjo znanega sevniškega zdravnika, pokukamo proti terenom, kjer so Pop-tevejevci snemali Kmetijo, in si privoščimo odmor za malico. 



Ozračje se je že ogrelo, ko si ogledujemo okolico Zabukovja in zaključujemo našo krožno pot.
Z avtomobili se vračamo skozi Trnovec, Podvrh in Lončarjev Dol. V starem delu Sevnice, v kavarni Špica, se okrepčamo s kavo, Stanki zapojemo ob rojstnem dnevu in lepo nadaljujemo tradicijo preteklih študijskih let.

Video:

Ni komentarjev: