19. 11. 18

Tržišče in Škovec - 19. 11. 2018

Osem nas je od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica, ki se ob osmih zbiramo na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica): sedem stalnih in Vlasta - nova pohodnica. Iz zraka se ponujajo snežinke, mi pa se z dvema avtomobiloma odpeljemo v Tržišče. 




Najprej se okrepimo s kavico v lepe urejenem lokalu pri trgovini Urban, potem pa pot pod noge. 




Mimo nove šole je treba malo v hrib, potem pa odcep na desno za Škovec. 



Krasna dolina ob Tržiškem potoku je tu s pogledom nazaj na Tržišče. 



Ko se ti zdi, da se dolina končuje, ti zanimivo izrezan kažipot iz kovine sporoči, da je Dolina v bistvu še naprej. 


Mi pa v breg na desno: cesta se ves čas dviguje skozi gozd. 


Ustavi nas napis: ODPOČIJ SE! pri lepo urejenem izviru Rina. Tega se uredili leta 1919 in pri njem dobivali vodo za gospodinstva, korito pa postavili za napajanje živine. Leta 1940 je izvir usahnil, voda si je izbrala pot na drugo stran hriba in zdaj teče samo ob večjem deževju. Na informativni tabli so Škovljani vse to lepo opisali, postavili mizo s klopmi in povabili popotnike k počitku. In kar je najvažnejše: vse kotičke v tem kraju lepo vzdržujejo. V okolici so tudi opuščeni rovi rudnika cinka iz 19. stoletja, rudo so predelovali v topilnici v Krmelju. 


Še malo se dvignemo in pridemo h križu in dobrodošlici


Mogočna stara hiša priča o nekdanji moči, sicer pa je to naselje omenjeno že v 15. stoletju kot Šibkovec. Na oglasni deski spet podatki o kraju in dveh priznanjih iz leta 2010: pečat gostoljubja in 1. mesto v Posavju v kategoriji izletniških krajev, v državi pa so dosegli tretje mesto v tej kategoriji. 



Zelo zanimiva je lepo obnovljena stara hiša z gospodarskimi poslopji, ki hranijo nešteta kmečka orodja. Nikogar ni doma, zato si stvari ogledujemo sami in jih komentiramo. 


Našo pozornost vzbudijo tudi hiše v bližini, ki imajo fasade lepo barvno usklajene - prava posebnost v sedanjih slovenskih razmerah. 




Na koncu vasi je v parku kozolec, ki ga še urejajo, verjetno pa ga bodo uporabili za druženja. Pred njim je hrastovo deblo s tablami, ki povedo glavne podatke o kraju.



Primeren kraj za skupinsko fotografijo - avtor je Ljubo Motore.




Kmalu zavijemo na desno in se spustimo k izviru Šahovec, kjer se voda izpod skale lepo pretaka v korito in iz njega. 





Spet se vzpenjamo skozi gozd, potem pa po travniku, spet po gozdu navzdol 


in kmalu smo v dolini med Kapljo vasjo in kamnolomom pri Tržišču. 


Ko smo na glavni cesti, smo deležni spet nekaj sto metrov asfalta, sicer pa so se vse od Škovca noge spočile na mehkih gozdnih tleh. Kažipoti na križišču panas že vabijo še kam drugam.
Ves čas je po malem snežilo, temperatura je bila med eno in dvema stopinjama, ozračje pa je bilo mirno, tiho - res primerno za uživanje


Hodili smo eno minuto manj kot dve uri, prehodili pa okrog šest kilometrov.

Video:

Ni komentarjev: