19. 11. 18

Jagnjenica in Počakovo - 14. 11. 2018

Študijski krožek Spoznavanje vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica: devet se nas zbere na parkirišču pri rondoju v Šmarju (Sevnica) in z dvema avtomobiloma se zapeljemo skozi Radeče, kjer se nam pridruži Nevenka, 


do Jagnjenice 45 in gostoljubnih Trebežnikovih

 Zgornji posnetek je delo Nevenke Vahtar.

Kava, pecivo, prijazna beseda - kaj bi si še želeli lepšega? 







Branko nas potem popelje ob hudourniškem potoku, ki zna delati veliko problemov, ko naraste, mimo nekdanjega mlina, 


potem pa krepko v breg. Iz megle rahlo prši in ne veš, ali naj se pokriješ in si moker od potu, ali vztrajaš razkrit. Strmi bregovi so tod okrog in veliko je plazov.


Ustavimo se pred hišo Počakovo 10, kjer so Ključevškovi v nekdanjem hlevu uredili zanimivo etnološko zbirko. So živinorejska kmetija, mleka ne oddajajo, ampak sami predelajo. Zbirko so odprli leta 2007, gospodar  je stare predmete zbiral že dlje časa. Z velikim žarom pripoveduje o nastanku zbirke in razstavljenih predmetih. Obiska je veliko, včasih pa je težava z dostopom zaradi poškodb ceste. 







Tematsko si je mogoče ogledati ure, šivalne stroje, lestence, čevljarstvo, gospodinjstvo, kmečko peč, posteljo, kmetijske pripomočke in orodje za gozdarstvo, mizarstvo, kolarstvo, nekaj vinogradništvo



Stvari je že kar preveliko, največ zanimanja pa so vzbudili: pripomoček za sajenje koruze, veliki, topli škornji za "furmane", nenavadni šilček za svinčnike, stara redovalnica, knjige gostilničarja za upnike ... Veliko stvari je postavljenih tudi pod napušč, v pritličju pa je prijeten prostor z omizji za obiskovalce in obiskovalke. Na vsak način vredno obisk! To ve tudi Borut, zato se nam pridruži pri ogledu.







V dolino se vračamo po drugi poti. Najprej po cesti, ki se vijuga pod domačijo, potem pa po lepi gozdni poti, 


kjer se na veliko ponujajo dežnikarice




Odpirajo se nam pogledi v dolino, tudi rositi je nehalo. 


V skoraj treh urah smo prehodili slabih pet kilometrov.


Pri Trebežnikovih nas v topli kuhinji čaka gostija: pijača z ameriškim slamnikom, dva pečena sončka je pripravila Zvonka in še dve vrsti peciva, čaj, kavo, jabolčnik. Ob klepetu in načrtih za bodoče pohode nam hitro mine čas. Za naslednji teden ostajamo v radeški občini: Branko nas bo popeljal iz Čimernega do Ključevice. Ob slovesu nam Zvonka podari še koledarje in kataloge podjetja Just in dobre volje se odpravimo proti domu.

Video:


       

Ni komentarjev: