23. 6. 24

Z vlakom ob Dravi - 12. 6. 2024

Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica se ne boji dežja, pa vendar ostaja danes bolj pod streho. Najprej z vlakom ob 7.33 z Železniške postaje Sevnica, prestopanje v Zidanem Mostu, 



potem pa do Maribora. Tam se nam sedmim pridruži še osma udeleženka. Ker imamo v prihodu zamudo, moramo kar pohiteti na malico v Samopostrežno restavracijo 3 faze. Malice z juho in solato (praktično že kosilo) po sedem evrov so vedno okusne, osebje pa po štajersko dobre volje. Jaz svojega solatnega krožnika z mesom ne morem do konca pojesti, tako velika porcija je to.


Vlak za Pliberk (Bleiburg)  v Avstriji odpelje ob 11.20 in takoj začnemo spoznavati nam manj znano ali celo neznano dolino Drave. Ta 710 kilometrov dolga reka izvira na Južnem Tirolskem v Italiji, blizu meje z Avstrijo, teče po Avstriji, Sloveniji, je dolgo časa mejna reka med Madžarsko in Hrvaško, pod Osijekom, blizu meje s Srbijo, se kot desni pritok izliva v Donavo. Njene vode na veliko izkoriščajo za hidroelektrarne, sploh pri nas.

Železniški tiri iz leta 1863 potekajo po desnem bregu Drave in nudijo lep razgled na reko in kraje ob njej.

Pod Maribor spadajo tri železniške postaje: Tabor, Studenec, Sokolska; potem pa sledi še Marles.

Limbuš: okrog dva tisoč prebivalcev, znan kraj iz ilirko-keltskega  in rimskega obdobja, grad iz 12. stoletja je zdaj samostan benediktincev; včasih so industrialci iz Maribora imeli tu svoja posestva.

Bistrica ob Dravi: 1324 prebivalcev, spada v Občino Ruše, 

na nasprotnem bregu stoji Dvorec Viltuš.

Ruše tovarna: propadla Tovarna dušika.

Ruše: 4200 prebivalcev, občina, znano naselje iz ilirko-keltskega  in rimskega obdobja, danes ima velike športne objekte in kopališče, pomembno tudi za Mariborčane.

Fala:120 prebivalcev, prva izmed dravskih elektrarn (1913, 1918), grad iz 13.stoletja - od 2003 v privatni lasti.

Ruta: novejša elektrarna.

Ožbolt: 253 prebivalcev, ime povzeto po nemškem imenu Oswald.

Podvelka: 265 prebivalcev, občina, včasih ozkotirna železnica za prevoz granita.

Vuhred elektrarna: od leta 1958, velika akumulacija.

Vuhred: 687 prebivalcev, včasih Wuher, cesta za Ribnico na Pohorju, znani po splavarstvu in štirioglatih ladjah šajkah za tovor po Dravi, blizu potok z dvema slapovoma - večji je visok osem metrov.

Sveti Vid: 426 prebivalcev, občina Vuzenica.

Vuzenica: 1522 prebivalcev, občina, v 13. stoletju vas, kasneje trg; Pistrov grad uničila dva požara; elektrarna iz leta 1957 s prvo Kaplanovo turbino - izdelano v Litostroju; akumulacijsko jezero s 7,1 milijoni kubičnih metrov vode sega 11,9 kilometrov vse do Dravograda.

Trbonjsko jezero: ob izlivu Trbonjske reke v Dravo, pomembno za ribolov.

Trbonje: 215 prebivalcev, občina Dravograd, urejanje okolja.

Sveti Danijel: občina Dravograd, na Dravi parkiran splav.

Dravograd: okoli 3000 prebivalcev, trg, mesto od 2005, občina, leži ob sotočju Drave, Meže in Mislinje; proga proti Slovenj Gradcu odstranjena leta 1968, proti Labotniški dolini 1964; znan iz rimskih časov, razvaline gradu iz 12. stoletja; včasih utrjen, z dvojimi vrati, pobirali mitnino, mostnino in brodarino; oblegali Turki, Ogri, v 16. stoletju večina prebivalcev protestantov; elektrarna iz leta 1944, obnovljena 1955.

Naprej ob reki Meži.

Podklanc: 143 prebivalcev.

Dobrije: 88 prebivalcev, občina Ravne na Koroškem.

Ravne na Koroškem: 7160 prebivalcev, včasih Guštanj; znan kraj v 13. stoletju, v 14. stoletju obrtno središče; v 17. stoletju začetek jeklarstva; popularno: šport, jazz, likovniki, Forma viva.

Prevalje: 4600 prebivalcev, v 14. stoletju trg, znan kraj po prevozništvu, od tu je bil doma Leopold Suhadolčan.

Tu izstopimo in pustimo vlak, da nadaljuje pot preko prehoda Holmec v Avstrijo: Pliberk (Bleiburg). Premalo časa bi imeli tam za ogled, zato to pustimo za kdaj drugič.






Ob zorečih češnjah se spustimo do trgovine z lokalom, kjer uživamo ob zasluženi kavi. Samo slabo uro imamo časa, potem pa se z vlakom ob 14.26 vračamo v Maribor. Tam nas že čaka vlak za Zidani Most, kjer prestopimo za Sevnico in se vrnemo domov ob 18.21.

Tudi deževen dan je mogoče lepo izkoristiti.


Več posnetkov
Video: 


2 komentarja:

Marta pravi ...

Je moglo bit zanimivo ... in nevsakdanje. Slike ... fajn! tista s češnjami ... se pa še sline pocedijo ;)

Romana Ivačič pravi ...

Drevo za drevesom, same zrele češnje, doseči pa nisi mogel nobene ...