31. 12. 11

Ljubljana - 29. 12. 2011

S prijateljico Tilčko pred koncem leta navadno obiščeva praznično okrašeno Ljubljano. Danes je prilika za to.  Najprej so na vrsti jaslice v Frančiškanski cerkvi, potem sprehod po tržnici in obisk stolnice. 

Splača se tudi obiskati rotovž z lepo okrašeno smreko, razstavami in svojskimi jaslicami. 
Stojnice na različnih trgih so že odprte, me pa se najprej podpreva s kosilom v samopostrežni restavraciji, potem pa z avtobusom odpeljeva na Rudnik. 
Supernova je res lepo okrašena, pokukava pa tudi v Leclerc s polarnimi medvedi in pingvini ter Rutar, ki po dekoraciji ni nič posebnega. 
Rahlo začne pršeti, ko se vračava nazaj v center mesta. Ta žari od lučk, trepeta od bučne glasbe in opojno diši po kuhanem vinu. Med dežne kaplje se začnejo mešati še snežinke in čas je, da se umakneva v zavetje toplega vlaka, iz katerega je prav prijetno opazovati naletavanje snega.
Video:

30. 12. 11

Sevnica - 27. 12. 2011

V prazničnih dneh ima Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica navado, da se člani in članice zberemo ob kavi in še kakšnem dodatku, preverimo delo v preteklem letu in načrtujemo za novo leto. Predvsem pa je to tudi prilika, da se zahvalimo prizadevnima Anici in Vinku, ki skrbita za bogato delo skupine in dobro počutje vsakega izmed nas.

Še varnih korakov in lepih poti
skupina si naša gotovo želi.
Naj znaki, prijatelji vodijo nas,
v veselju naj mine skupni nam čas. 

21. 12. 11

Bojnik - 19. 12. 2011

Ko se v Sevnici na parkirišču zbiramo, nekaj rahlo naletava, pa ne moremo razločiti, če je to dež ali sneg. Ko parkiramo v Tržišču, že razločno vidimo snežinke. 
Skozi nje pa razkošno razsvetljene jaslice. Po bližnjici krenemo navkreber, pri cerkvi krenemo po cesti proti Malkovcu. Snega je tudi na travnikih in njivah nekaj in zimska idila nas spremlja tudi na Slančjem vrhu in Bojniku. V gostoljubni Slavicini in Tonetovi zidanici se najprej pogrejemo, potem pa okrepčamo s trdimi in tekočimi dobrotami. 
Posloviti se je treba in vračamo se skozi Vodale do Tržišča in ob cesti se še malo pogledamo v prometno ogledalo. 
Ni važno, kakšno je vreme, dan si sami napravimo lep!

16. 12. 11

Lisca - 13. 12. 2011

Ponedeljkova skupina danes izjemoma "uraduje" v torek. Z avtomobili se zapeljemo do Cerja, potem pa lepo počasi mimo Svetega Jošta, nekateri pa po Sončni poti, proti vrhu. 
Ta je v oblakih ali meglicah, morje megle je pa tudi pod nami. Čeprav je že skoraj sredina decembra, sploh ni mrzlo in s čel kmalu kaplja in curlja. V Jurkovi koči nas čaka dezinfekcija, topel čaj in kuhano vino, potic, pit in drugega peciva pa je spet toliko, da ne bi bilo potrebno naročiti nobene druge malice. Obujamo spomine na pohode v letu 2011 ob prikazu posnetkov, ki jih je pripravil skrbni vodja skupine Vinko, njegova Anica pa nas razveseli še z ugodnim finančnim položajem. V Tončkovem domu se potrudimo ob res okusni kmečki pojedini, ki jo potem še krepko zalijemo. V koči je vzdušje na višku, ko začnemo odpirati dobitke srečolova in res nam je žal, ko je treba spet v dolino.
Več posnetkov:
Video:

9. 12. 11

Lisca - 9. 12. 2011

Začenjajo se praznični dnevi. Trgovci so to sicer oznanili že kmalu po prvem novembru, jaz pa mislim, da je dovolj zgodaj na prvo adventno nedeljo ali pa s prihodom Miklavža.
Ekipa Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica je danes popoldne urejala Jurkovo kočo na Lisci in upam, da se bodo v njej dobro počutili vsi, ki bodo tu praznovali.


Več posnetkov:

5. 12. 11

Češnjice pri Primožu - 5. 12. 2011

Bliža se zima in skrajni čas je za delovno akcijo pri Elčki in Vinku na Češnjicah pri Primožu. Ko se ob sedmih zjutraj dobimo, se nad nami zbirajo grozeči oblaki, zato se odločimo, da se z vozili zapeljemo do konca. Srknemo malo "ta kratkega" za dezinfekcijo, potem pa grablje v roke in horuk nad listje. 
Ravno prav suho je, da nas pri grabljenju lepo uboga, zrak pa tudi ni premrzel, zato se z delom hitro ogrejemo. 
In že gospodinja kliče k mizi s pecivom, čajem in kuhanim vinom. Saj bi še posedeli pred prijetnim prasketanjem ognja v kaminu, pa se bojimo, da nas dež ne prehiti. 
Vse več je velikih kupov listja, ko moramo spet k mizi: tokrat je na vrsti kavica. Veter preganja oblake, nam pa ne nagaja preveč. Neverjetno hitro končamo delo in smo spet pri mizi: okusna enolončnica, kup dobrega kruha in tri vrste vina. Ta delovna akcija je res najtežja v tistem delu pri mizi. 
Hermina sliši nekaj pri vratih in tam se baje sreča s pravim Miklavžem, ki je prinesel polno košaro sladkih kakijev. Ko pokusimo še nešplje in že drugič dvigujemo k ustom kavine skodelice, se spomnemo, da je danes pravzaprav dan za pohod. Odločno smo proti predlogu gostiteljev po kakšni dodatni hrani in končno krenemo peš proti Lazam. Blagoslovi nas nekaj dežnih kapljic, česa hujšega pa nismo deležni.  
Zapuščamo Primož. Lepi so razgledi proti Gorjancem, kasneje proti Bohorju, na Lazah pa že uzremo tudi domačo Sevnico.
Video: