22. 3. 10

Na Limbarsko goro, pa ne po nagelj - 22. 3. 2010

Pohod po nagelj je že mimo, ponedeljkova skupina pa se je odločila za Limbarsko goro danes. S kombijem do Moravč, potem pa skozi Sotesko in Serjuče do romarske cerkve svetega Valentina. Prvotna cerkev na višini 773 metrov je bila iz 17. stoletja, posebnost pa je zvonik, ki stoji kar nekaj metrov stran od ostale stavbe. Mi zatočišče pred rahlim pršenjem najdemo v gostišču ob toplem čaju in malici. 

Dobra ura hoda nam je premalo, zato se odločimo še za  enourni "sprehod" na Golčaj k spomeniku iz druge svetovne vojne in cerkvi svete Neže z zelo starim zvonom in lesenim kasetiranim poslikanim stropom iz 17. stoletja. Cerkev pa je tu stala že v 14. stoletju. Ob prijetni poti se že razcvita resa, sicer pa smo na večini pohoda občudovali z zvončki pobeljene travnike, okrašene še s trobenticami, žafrani, jetrniki in pljučniki. 

Na povratku skozi Hrastnik in Gabrje nas pohlevni dežek še kar naprej moči in cesta se vleče in vleče. Kljub temu je bil pohod lepo doživetje in zaradi vlage smo se gotovo pomladili. Upam le, da ne preveč. 

Spletne strani: 

2 komentarja:

hermit pravi ...

Zdravo... Že nekaj časa spremljam vaše zapise, pod slednjega pa sem se odločil tudi pustiti komentar, ker smo tudi mi prejšnji teden uživali na Limbarski gori. Mi smo jo naskočili iz Krašnje, tudi lepa pot, na Golčaj pa smo prišli pred meseci iz Blagovice. Lepi kraji!

Želim vam še več lepih izletov ter dobrih zapisov!

Romana Ivačič pravi ...

Hvala lepa za dobre želje! Tudi vam želim vse lepo na poteh, predvsem pa varen korak!
Nekajkrat smo se pred časom povzpeli na Limbarsko goro tudi iz Krašnje, zdaj pa nisem prepričana, če bi zaradi avtoceste našli izhodišče.
Iz Blagovice na Golčaj mora biti pa kar strma, kaj?
Najbolj pa mi je ostala v spominu tura izpred nekaj let, ko smo šli iz Krašnje na Limbarsko goro, potem pa preko Golčaja na Trojane. Ob lepem vremenu smo res uživali!