8. 5. 11

Pohod po E6 od Slemena do Mozirja - 7. 5. 2011

Vsako leto planinci in planinke Planinskega društva Lisca Sevnica opravimo kakšen pohod po evropskih pešpoteh. 
Letos smo z avtobusom namenjeni proti Andrejevemu doma na Slemenu (1096m), kjer se nam pridruži še nekaj domačinov, ultra maratonski kolesar Radovan Skubic Hilarij pa nas kot vodič popelje proti Mozirju. Kar pisana druščina smo po velikosti, starosti in opremi, z nami pa je tudi Španec Carlos, ki nabira izkušnje med našimi gozdarji. Pot gre predvsem navzdol po gozdnih cestah in ožjih poteh, asfalta k sreči skoraj ne okusimo. Smo že na Belih Vodah pri mogočni Žlebnikovi lipi, ki je stara čez 250 let (obseg 5,65 metrov, premer 180 cm, višina čez 30 metrov). 
Pred njo pa spominski kamen: tu je 22. 2. 1944 padel partizanski pesnik Karel Destovnik Kajuh. 
Hodimo med zelenimi travniki, ki so pogosto rumeni od cvetočega regrata, pa spet po gozdovih svežih pomladanskih barv. Po vijugasti stezi se spuščamo v sotesko Hudega potoka, kjer nas čaka presenečenje: Mornova zijalka. 
V njej so ljudje živeli že v kameni dobi in arheologi so tu našli zanimive stvari. Po trdnih lesenih stopnicah se povzpnemo do jame, ki jo krasijo stalagmiti in stalaktiti, v temo pa se nadaljuje še kakšnih 40 metrov. Približno na pol poti smo in pri gostišču se prileže počitek in malica. Zdaj pa se naša pot vzpenja, pa spet spušča in to nekajkrat. Večinoma so to gozdne stezice ali travniki, noge res uživajo v mehkobi. 
Na domačiji Petrič nam postrežejo s pijačo in ogledom družinske kapelice svete Elizabete, ki je posvečena pokojnim sorodnikom. "Ne bodi žalosten, če tudi ne moreš biti vesel." piše v njej in mi smo zapeli tisto nostalgično Kje so tiste stezice ter na koncu obljubili: "Bom grmovje posekal...in naredil stezice, ki so včasih bile." Naprej je treba, dokler se nam ne odpre pogled na Golte, Menino planino, Goro Oljko. In pred nami je Mozirje. 
Hodili smo okrog pet ur, bili s postanki na poti kakšnih sedem ur, nekateri pa zmoremo še toliko energije, da si ogledamo Mozirski gaj. 
Pod vodstvom vrtnarja, mojstra pletenih skulptur ter očeta tega gaja Jožeta Skornška in s pogledom na žareče barve azalej ter rododendronov čudovito zaključimo ta prelep dan.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:


Ni komentarjev: