23. 8. 12

Jovsi - 18. 8. 2012

Vroče sobotno opoldne tu in tam pohladi veter, ko koračim z brežiške železniške postaje proti mestu. Pešpot sem hotela prehoditi enkrat v vročini, saj se iz štirih let, ko smo po njej hodili v gimnazijo, spomnim predvsem peklenskega mraza, ki je včasih segel do kosti. Na obisku pri sestričnah si ob okrepčilih kmalu opomorem in v prijetnem klepetu obujamo spomine na pretekle dni v Brežicah in drugod. Kraji tu okrog - do Dobove in Bizeljskega so mi še posebno ljubi zaradi sošolk, s katerimi smo preživele marsikatero prijetno urico. Zato sem z veseljem sprejela vabilo sestrične, da z njo obiščem JovseNajprej je treba na prijeten vikend v Podvinje pri Kapelah, kjer je vročina izgovor za razvajanje ob jedači in pijači. Potem pa skozi gozd do poplavne ravnice vzdolž reke Sotle, ki je zavarovano območje

V letošnji suši se tu še posebno pozna, kako je dragocena voda, saj je ravnina lepo zelena in varno zatočišče mnogim živalim, predvsem tudi pticam. 
Sprehodiva se do razglednega stolpa, se povzpneva nanj in uživava ob razgledih. Da ne bi bil sprehod prekratek, ga nadaljujeva skozi vas Jereslavec, potem pa se povzpneva proti Kapelam in zreva na slikovite gričke sosednje Hrvaške. Koliko drobnih biserov premore Slovenija! Na vsakem koraku je kaj zanimivega.
Video:

Ni komentarjev: