1. 1. 14

Praznična Ljubljana - 30. 12. 2013

Med prazniki je treba skočiti v Ljubljano in malo uživati v utripu mesta. Trgovine v BTC-ju so tako okrašene že skoraj en mesec, na tržnici je na voljo še dovolj smrečic in prazničnih aranžmajev, najlepši pa so pravi kupi sadja in zelenjave na stojnicah. 


Malica v restavraciji Spar nama s Tilčko da novo energijo za raziskovanje mesta. Šempetrska cerkev je prva na vrsti. 


Spet nisva ob pravem času, vrata so zaklenjena, razveselijo pa naju jaslice pri župnišču.
Trubarjeva cesta je kljub zgodnji popoldanski uri že precej živahna: ljudje se sprehajajo in kupujejo v tistih majhnih simpatičnih trgovinah. Nad cesto so za dekoracijo obešeni dežniki, čevlji in copati, na drogovih za cestne luči lični aranžmaji, 


na pločniku pa kar precej velik kup snega in napis, da je smučanje na lastno odgovornost. Od kod neki so pripeljali to belino, saj je snežilo le nad 800 metri nadmorske višine.


Pri Tromostovju je že veselo vzdušje, pravo olajšanje pa je, ko vidiš, da Prešernovega spomenika ne zakriva običajni veliki oder. Prizorišča za koncerte so preselili na druge trge. Jaslice v Frančiškanski cerkvi so lepo pripravljene, vendar nič posebnega v primerjavi s tistimi v Boštanju. Mrak v cerkvi vabi k tišini in molitvi.
Na tržnici stojnice v glavnem ponujajo šale, kape, rokavice, pa tudi sladkarije in drugo hrano. V stolnici spet pritajeno vzdušje v rahli svetlobi in običajne jaslice pred stranskim oltarjem. Občasno v notranjost vdirajo zvoki veselega ansambla z bližnjega odra.
Na Mačkovi se nasmehneva nad napisom na zidu, da tam ni stranišče in svarilo pred kamero, sicer pa so na nasprotni strani plastični wc-ji za to priložnost.
Magistrat krasi lepa novoletna jelka na dvorišču, na ulicah pa se že prižigajo še zadnje luči za dekoracijo. Prvo leto je bila njihova nenavadna oblika še aktualna, zdaj pa že skoraj nadležna in so dosti lepše luči na drevju ob Ljubljanici. 


Tu zadiši po kuhanem vinu, ki prijetno pogreje, čeprav temperature niso pretirano nizke. 
Kongresni trg premore velik oder, na katerem se še nič ne dogaja, drevesa pa krasijo že znani različni lampijoni. Wolfova je elegantno okrašena samo z visečimi lučkami, Miklošičeva pa s svetlečo zaveso. 


Sicer pa se množice ljudi zgrinjajo proti Tromostovju, in stari Ljubljani, kjer pričakujejo prihod dedka Mraza.
Da se izogneva gneči, pohitiva proti železniški postaji. Ne moreva pa kar tako mimo kioska z dobrotami v obliki francoskih rogljičkov, sadnih burekov, drobnega peciva ... In ne morem verjeti: po poplavi angleščine v trgovinah BTC-ja in po mestu, kjer so cele zgodbe in voščila v tujem jeziku, na tem prodajnem mestu preprosto piše Mlinar. Kar nekako nenavadno deluje napis v slovenščini. :-)

Video:

Ni komentarjev: