27. 10. 15

Cerje - 20. 10. 2015

Zaradi zasedenosti kombija se Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica izjemoma odpravlja na pot v torkovo megleno jutro. Trebnje, mimo Ljubljane, razbremenitev in osvežitev na postajališču Lom, od Postojne naprej pa nas spremlja sonce. Grmi ruja ob avtocesti žarijo v lepih barvah in so uvod v uživanje na Cerju. Po vožnji skozi Vipavsko dolino odcepa za Miren ni lahko najti in spet se zapeljemo malo predaleč, potem pa le krenemo v pravo smer. Še nekaj časa po cesti v hrib in že smo na parkirišču. Tam pa razočaranje: grmi ruja naokrog so še vsi zeleni. Zrak je svež, v soncu se iskrijo kapljice rose, v grmovju in travi so pajki spletli svoje umetelne mreže, po kotanjah pa se skrivajo ostanki slane. 


Zakoračimo po poti in kmalu odkrijemo obarvane grme med bujnim zelenjem in elegantno sivino brina. 





Nebo je brez oblačka, zasneženi vrhovi gora kot bi jih naslikal: Triglav, Krn, Viš ... 



Ko pridemo do pomnika braniteljem slovenske zemlje, se odpre še pogled na Novo Gorico in Miren, na jugu pa se nam zdijo morski zalivi čisto blizu. 


Drugo sliko je posnel Vinko Šeško.
Malicamo pred sedemetažnim stolpom, ki naj bi po zamisli arhitekta Darka Likarja povezoval preteklost s prihodnostjo. Na pobudo organizacije TIGR so ga začeli graditi leta 2002, po težavah s financiranjem pa slovesno odprli septembra 2011. Nekaj so se prepirali okrog muzejskih zbirk, ki jih je sedaj mogoče obiskati ob sobotah in nedeljah od desetih do šestih zvečer (od aprila do oktobra, sicer pa do štirih popoldne). Ob drugih dnevih je mogoč najavljen obisk za skupine. 






Proti jugovzhodu opazimo cele planjave, kjer so se razlile barve, in počasi se napotimo do njih. Vsak korak odkriva nove lepote, nove kombinacije barv in oblik. Za trenutek je treba zapreti oči, da se odpočijejo od teh žarečih listov.
Vračamo se skozi Kostanjevico na Krasu in ne pozabimo se ustaviti v Komnu na številki 17, da preverimo kvaliteto lanskega terana ter mladi teran in malvazijo letošnje bogate trgatve pri hiši Vina Kukanja. Saj bi zraven prigriznili še kakšno suhomesnato dobroto, pa nas na Primožu čaka pojedina, da proslavimo Elčkin rojstni dan. Naj bo še veliko takih čudovitih dni zate, Elčka, in za vse nas!

Video:

2 komentarja:

LINA pravi ...

Čudoviti posnetki in lzanimiva predstavitev... Še veliko lepih vandranj..lp

Romana Ivačič pravi ...

Hvala lepa, Paulina! Tudi tebi veliko užitkov na poti in sicer!