19. 6. 19

Ekskurzija s Komunalo Sevnica - 18. 6. 2019

V Posavskem obzorniku lahko preberemo: Partnerji v projektu Olje nekoliko drugače – Komunala d.o.o. Sevnica, Komunala Brežice d.o.o, Kostak d.d., Javno podjetje Komunala Radeče d.o.o., Občina Sevnica in Društvo U3 Sevnica – želijo z različnimi aktivnostmi in obveščanjem vključiti širšo javnost v odgovorno ravnanje z odpadnim jedilnim oljem iz gospodinjstev.
Ena takih aktivnosti je potekala v torek, 18. 6. 2019, ko smo člani in članice Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica 


skoraj napolnili 55-sedežni avtobus in se odpeljali spoznavat problematiko ravnanja z odpadki. 


Najprej smo se ustavili na Logu v Centralni čistilni napravi Sevnica. V letu 2009 zgrajenem objektu čistijo odpadne vode naselij Sevnica, Boštanj, Dolenji Boštanj, Radna in Log. 


Natančno so nam razložili mehanski del čiščenja in biološko stopnjo v dveh kolobarjih. Lahko smo se prepričali, da v Savo res odteka čista voda, ki pa še vedno ni pitna. Odpadno blato posušijo in pošljejo v velikem kontejnerju na nadaljnjo obdelavo. Zaradi zračnih filtrov nimajo pritožb zaradi smradu.


Center za ravnanje z odpadki v Spodnjem Starem Gradu se nam je pokazal kot resni opomin, da se bomo kaj hitro zadušili v odpadkih, če ne bomo z njimi bolj odgovorno ravnali. Družba Kostak ga je skupaj z Občino Krško zgradila leta 2003 kot skladišče za ločeno zbrane odpadke, leta 2012 je sledila avtomatizirana sortirna linija za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, leta 2015 so zgradili pokrito kompostarno, ki omogoča obdelavo bioloških odpadkov, zadnja pridobitev pa je proizvodna linija za alternativna goriva, ki deluje od leta 2016. Razdelili smo se v dve skupini in naša je najprej poslušala predstavitev v predavalnici, 


potem pa smo si nadeli čelade in jopiče v svetlih barvah ter se podali na teren. 



Najprej smo se zgrozili nad količino odpadkov, občudovali avtomatizirano linijo za sortiranje, pri tem pa mislili tudi na ljudi, ki delajo v zelo težkih razmerah zaradi smradu, ropota, majhnih delčkov nesnage, ki so lahko tudi kužni .... Ni čudno, da jih preventivno cepijo  za vse mogoče. Tudi ljudje v bližnjem naselju so verjetno večkrat deležni slabega zraka. 


Čudili smo se obliki trdnih alternativnih goriv in njihovi kalorični vrednosti, saj jih dobavljajo poleg slovenskih cementarn tudi mnogim v tujini. Sicer pa se lahko pohvalijo, da letno obdelajo do 45.000 ton mešanih in kosovnih komunalnih odpadkov, do 16.000 ton mešane komunalne embalaže, do 10.000 ton bioloških odpadkov, do 22.500 ton odpadkov, ki se predelajo v trdna alternativna goriva in do 34.000 ton gradbenih odpadkov. V procesu obdelave pri njih nastane: do 10.000 ton uporabnih surovin, do 8.000 ton komposta in do 22.500 ton trdnih alternativnih goriv. Celotni sistem ravnanja z odpadki omogoča obdelavo 95 odstotkov odpadkov, kar pomeni, da se na odlagališče odloži zgolj 5 odstotkov odpadkov. Na lokaciji Vipap obratuje še dislocirana sortirna linija za mešani odpadni papir.


Pravo olajšanje po teh gorah odpadkov je pomenil sprehod v zelenje na Glogovem Brodu. Na področju med Artičami, Trebežem in Dečnim selom smo obiskali črpališče vode. Že v osemdesetih letih je bil tu vodnjak, zdaj pa z dvema vrtinama lahko zagotavljajo 130 litrov vode na sekundo in letno 3.910.000 kubičnih metrov pitne vode za 22.000 občanom za naslednjih 50 let. 


Črpajo iz globine 86 do 200 metrov - iz zemeljske gube, ki se je pred tisočletji začela pogrezati, okrog nje pa so se ustvarili peščeno prodnati in glineni nasipi, ki so obvarovali zaloge pitne vode pred zunanjimi vplivi vse do danes. Voda je tako kvalitetna, da jo običajno ni treba klorirati, pri tem pa je zelo važna tudi skrb za vodovodno omrežje.


Pravo bogastvo: tudi mi smo se s prijetno hladno vodo pošteno odžejali.



Ekskurzijo smo zaključili spet v domači občini - na Lisci z okusnim kosilom in ovrednotenjem vtisov. 


Foto: s fotoaparatom Marte Brežan.
Komunala Sevnica ni poskrbela samo za ta zanimiv program ekskurzije, opremila nas je tudi s posodami za zbiranje odpadnega jedilnega olja v gospodinjstvih. 


V okviru projekta Olje nekoliko drugače bodo take posode dobili tudi osnovnošolci. Zaenkrat bo tako zbrano olje treba zapeljati na Zbirni center za odpadke Sevnica, za jesen pa obljubljajo večje zbirne posode tudi na terenu - 


v Brežicah jih ponekod že imajo. 
V SKUPNI SKRBI ZA OKOLJE IN ODGOVORNO RAVNANJE Z ODPADKI BOMO GOTOVO USPEŠNI!

Video:



2 komentarja:

Unknown pravi ...

Odlično predstavljen potek in vsebina ekskurzije. Problematika odpadkov in s tem onesnaževanja okolja je še kako aktualna in pereča. Se nas pa veliko bolj dotakne in nam da misliti, če posledice našega obnašanja pogledamo od blizu. Romana! Tvoja opažanja in opozarjanja na okoljske probleme zaslužijo vso pohvalo. Opozarjaš na problem ambrozije, na pretirano uporabo sveč na grobovih itd. Tvoj trud ni in ne bo zaman. Rezultat je in bo, več okoljsko ozaveščenih občanov, kar pa bo posledično imelo vpliv na boljši odnos do okolja.

Romana Ivačič pravi ...

Hvala lepa za vzpodbudne besede! Skupaj smo močnejši in uspešnejši.