25. 6. 20

Dišeči Radež - 23. 6. 2020

Torek je, vendar je študijski krožek Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica vseeno na terenu. Sivka in smilj na Radežu sta v najlepšem cvetu, vreme pa je tudi lepo. Torej na pot! Tri potnice se kmalu po pol deseti uri vkrcamo na vlak na Železniški postaji Sevnica, dve članici nas čakata v Loki pri Zidanem Mostu
Sivka nas pozdravi že kar na Železniški postaji Loka, 


pa marsikje v naselju, potem še pri pokopališču, 


kjer na križišču stoji tudi zanimivo drevo. 


Naša druščina 5žensk.com pri pokopališču zavije na desno, kritično presoja letino v sadovnjaku, potem pa uživa po senčni cesti skozi gozd. Zakaj pa navzdol? Aha, da potem lahko spet bolj strmo navzgor. Trava, ječmen, pšenica - nič ne uide naši pozornosti, ko pridemo spet iz gozda. 

Posnetek Nevenke Vahtar.
Potem pa prepreka: na robu gozda stoji češnja, ki vabi s svojimi drobnimi, a slastnimi plodovi. Ne odnehamo dokler niso naše roke rdeče, pa tudi usta in tam okrog. Pri tem opravilu pridno vrtimo tudi jezike in ni čudno, da nas Darko Kosem, h kateremu smo namenjene, sliši že od daleč in nam pride naproti, da ne bi kam zašle.



V senci z lepim pogledom na nasad nam predstavi kraljestvo družine Kosem, ki se je razvilo na področju nekdanjega vinograda s pridnim delom dveh mladih iz sosednjih družin, vmes pa se je vpletla še tradicija čebelarjenja. Darko z ljubeznijo niza podatke iz preteklosti, tudi to, kako je iz prvotnih štirih grmičkov sivke, kupljenih pred leti, 



nastal nasad 1200 grmičkov sivke in lavandina različnih sort 


ter 200 grmičkov smilja. Oba z ženo sta kemika in to je dobra osnova za delo, potem pa veliko iskanja in poskušanja. Glede destilacije pridejo prav tudi izkušnje od preteklega dela v Taninu in Inpletu. Zanimivo je, da je za liter eteričnega olja potrebnih 120 do 150 kilogramov sivke, za isto količino je dovolj 60 kilogramov lavandina, pri smilju pa je ta količina celo 500 kilogramov. Lavandini so hibridi sivke, namensko vzgojeni za večjo vsebino eteričnega olja, cvetijo tri tedne kasneje kot sivka, cvetovi so malo drugačni, tudi vonj. Izdelki iz njih so primerni za zunanjo uporabo, poživljajo - vzpodbujajo, medtem, ko sivka pomirja in jo lahko tudi uživamo. 


Smilj pa je odlična surovina za smiljev hidrolat in kreme, ki regenerirajo kožo. Pri destilaciji dobijo eterično olje z več kot 120 komponentami in hidrolat - polprocentno raztopino snovi v vodi.
Pri Kosmovih sami delajo sadike, ki so prilagojene zemlji in vremenskim razmeram. Prava sivka prenese tudi zelo nizke temperature (minus 30 stopinj), lavandini pa manj. Ko sivka išče vodo, njene korenine zrastejo tudi štiri metre globoko, zato je zelo primerna tudi za utrjevanje brežin.


Beseda da besedo in razprava steče o najrazličnejši problematiki, tudi o koronavirusu, pripravkih za dezinfekcijo, kjer so mila, ki dobesedno raztopijo virus, koži gotovo bolj prijazna kot močni alkoholi. Enotni smo si v mnenju, da vse premalo poudarjemo krepitev imunskega sistema in upoštevamo, da je sonce najboljše razkužilo.


Ogledamo si še čebelnjak, kjer se bo mogoče v bodoče relaksirati na ležišču ob zvokih čebel, pa tudi vdihavati čebelji aerosol.

Foto: Nevenka Vahtar.
Še kar naprej razpravljamo tudi ob slastnem grozdnem soku, degustaciji sivkinega likerja in ogledu izdelkov: hidrolati (tudi taki, ki odganjajo mrčes in blažijo njihove pike; drugi z magnezijem za utrujene mušice ...), deodoranti na osnovi zeolita (tudi s certifikatom veganskega izdelka), najrazličnejša mila, kreme ... Nekatere od njih je mogoče kupiti v sevniški trgovini Izidor, v bodoče pa tudi v Turistični agenciji Doživljaj.
Pravi mini seminar je bil to za nas: prisrčna hvala, Darko, za vse znanje, ki ste ga delili z nami, predvsem pa tudi za iskrene pogovore in izkazano zaupanje.


Vračamo se pod Lovsko kočo in pri pokopališču "zašpilimo klobaso". Do vlaka imamo še dovolj časa, da posedimo ob kavi in strnemo vtise tega zanimivega in koristnega ogleda.




Ni komentarjev: