8. 11. 22

Slovenske Konjice drugič - 2. 11. 2022

Spoznavanje vrednot pri Drušvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica: odhod vlaka proti Ljubljani ob 7.42, prestopanje v Zidanem Mostu, potem peš do Avtobusne postaje Celje in z avtobusom ob 9.09 v Slovenske Konjice,  kamor prispemo okrog desetih. Več podatkov o kraju

Posnetek s fotoaparatom Marte Brežan.
Skupaj nas je deset, generacijsko malo mešano, saj imamo zaradi počitnic s sabo osnovnošolca in osnovnošolko. Najprej se okrepčamo s kavo in vročo čokolado, potem pa gremo iskat mini živalski vrt Zoo Land. Sprašujemo mimoidoče, ker oznake niso pogoste. Pri vhodu plačamo po osem evrov vstopnine za upokojene in po šest za otroke, potem začnemo uživati. 


Večina je tu prvič in prijetno smo presenečeni nad velikostjo prostora, urejenostjo po tematskih področjih in številom živali: kenguruji, kozice, papagaji, nosati medvedki, želve, pisane ribice, krokodili, piton, poniji (tudi za ježo), lemurji, nanduji, flamingi, alpaka, mini prašički, surikate, zebuji, sove, levji par v novourejenem okolju ... Za otroke so uredili veliko ladjo, 


podmornico, zip line, vrtiljak s pletenimi košarami, gugalnice, priprave za plezanje ... 

Posnetek s fotoaparatom Marte Brežan.
Čas tako vsem hitro mineva.

Dolge vzdolžne ulice brez prečnih prehodov so krive, da hodimo po dolgi poti do Bistroja Polenta, kjer se nekateri podpremo z malico, drugi gredo pa po svoje.

Še en ogled načrtujemo: Riemerjevo galerijo, v katero nas za tri evre in pol vstopnine popelje uslužbenka Turistično informacijskega centra. Na spletni strani lahko preberemo:

Slovenske Konjice čuvajo tudi nekaj pravcatih umetniških dragocenosti, ki bi se jih ne branile niti največje umetniške metropole. V obnovljeni meščanski hiši v osrčju starega mestnega jedra namreč domujeta Mestna galerija Riemer in Konjiški muzej. V njej so na ogled stalna zbirka konjiškega podjetnika in zbiratelja Franca Riemerja in biseri bogate konjiške zgodovine. 6 razlogov, zakaj je Mestna galerija Riemer obvezen obisk:

  • Na 200 m2 je na ogled več kot 70 slikarskih del svetovno znanih domačih in tujih avtorjev.
  • Najstarejša slika izvira iz davnega 15. stoletja.
  • Najdragocenejša slika je slika Beneške šole Leonarda da Vincija.
  • Galerija (med drugim) ponuja ogled del vrhunskih umetnikov, kot so: Paul Cézanne, Ernest Klimt, Dosso Dossi, Auguste Rodin, Ivana Kobilca,  Jožef Tominc, France Slana in Rihard Jakopič.
  • Na veliki freski Milana Lamovca Didija, boste s svojimi očmi opazovali konjiško legendo.
  • Posebna pozornost je namenjena starinskemu pohištvu. Eden lepših kosov je sekretar s skritim predalčkom, nekoč v lasti enega največjih slovenskih pesnikov Otona Župančiča. 


Malo sicer dvomimo, da so vse slike res originali, so pa vredne ogleda. Zbiratelj jih še vedno nakupuje, sredstva pa si je prislužil na začetku z gradbenimi stroji, vmes je doživel tudi gospodarske neuspehe, ampak očitno mu ni hudega.

Že precej utrujeni pohitimo na avtobus ob 14.34, ki pripelje v Celje dovolj hitro (ob 15.12), da z dovolj hitro hojo ujameš vlak ob 15.26. Jaz z mladima dvema ostanem še malo v Celju zaradi hamburgerjev in potepanja po trgovinah s športno opremo.

Video:

Ni komentarjev: