21. 2. 11

Dolenje Dole - Stopno - Bučka: 21. 2. 2011

Ponoči je začelo snežiti in še kar ne misli nehati. Ponedeljkovci se z dvema osebnima voziloma zapeljemo v zimsko pravljico. 
Najprej do Škocjana, kjer je možnost za kavico in na krožišču za ogled mojstrovine v kamnu, ki je nastala  lani na likovni koloniji, potem pa do vasi Dolenje Dole. Tu je pred gasilskim domom dovolj prostora za parkiranje. 
Vaški psi nas pospremijo na pot, kmalu pa nas objame tišina s snegom pokritega gozda. Ravno prav se vzpenjamo, da je treba pošteno dihati čisti in osveženi zrak. 
Na desni se kmalu pokaže Stopno z romarsko cerkvijo Rožnovenske Matere božje in mogočnimi lipami. Prvotna cerkev je bila zgrajena pred sredino 15. stoletja, v 17. stoletju prenovljena, v 18. stoletju so zunaj dodali prižnico in kapelo. Škoda, da ni kakšne line na vhodnih vratih, tako si bogato notranjost lahko ogledamo samo na informativni tabli. Pri križu pa najdemo že ostanke razvalin cerkve svetega Petra, ki je bila prvič omenjena v 16. stoletju. 
Pot nas vodi naprej proti Bučki, kjer se najprej sprehodimo do obeh cerkev, potem pa se nam v prijetnem lokalu pri trgovini prileže malica. Kujemo že tudi načrte za kdaj drugič: Štritovsko jezero. 
Da se ne bi vračali čisto po isti poti, se povzpnemo do temeljnih kamnov opazovalnice številka 18 na okupacijski meji 1941 - 1945. Od lovske preže še enkrat uživamo razgled proti Stopnemu, potem pa se vračamo k voziloma. Ves čas pa narahlo sneži in pod nogami se meša bela moka. S hojo se približno tri ure kar dobro ogrevamo, še bolj pa nas ogreje malica in kuhano vino pri Anici in Franciju.
Več fotografij:
Video:
Spletne strani:

Ni komentarjev: