12. 9. 11

Na Gorjance po E7 - 10. 9. 2011

Čas je za sobotni izlet Planinskega društva Lisca Sevnica v septembru. Šele ob sedmih se zberemo na avtobusni postaji, ker naš cilj ni daleč. Preko dolenjskih gričev se zapeljemo do Šentjerneja, potem pa do partizanskega spomenika na Javorovici.
Vodnik z Rake nam razlaga zgodovino in sedanjost, potem pa se začenjamo vzpenjati po lepo urejeni košenici, na kateri občudujemo lepo oblikovana vhoda iz zanimivo oblikovanih vej. Kako malo je treba! 
Na sever se nam odpre pogled na naselja v dolini in venec hribov od Orlice do Kuma. Potem pa nas objame blagodejna senčka gozda. Navdušuje nas lepo speljana mehka pot, posebno še po trasi vodovoda. Tu nas pozdravi revirni gozdar in nudi obvezno dezinfekcijo. Razloži nam zgodovino teh prostranih gozdov nad dolinama Kobile in Pendirjevka in poudari pomen varovanega območja. Spuščamo se in občudujemo mogočne bukve, ob poti pa bogate grme ruja, ki že dobiva jesenske barve. Na Pragu so ostanki lovske koče, ki je pred leti pogorela, in tu si privoščimo malico. Sicer pa nas čaka prečenje sedmih potokov, manjših izvirov pa niti ne štejemo. Kljub suši je  na tej področjih neverjetno veliko vode. 
Nekatere bukve so klonile pod močjo starosti in naravnih sil: nemo ležijo na tleh ter čakajo, da postanejo hrana za novo življenje. Steza je ponekod ozka in pobočje pod njo strmo, zato moramo kar paziti na korak. Gor - dol, gor - dol, nam pa kaplja s čela in brade. Na desni strani se med obema dolinama dviga vzpetina Grobišče, kjer so odkrili ostanke prastare naselbine. Mi pa se držimo levo in zakorakamo po širši mlinarski poti vse do državne meje s Hrvaško. Tu si oddahnemo pri okrogli mizi: počivamo in malicamo. Do našega cilja - Doma pri Miklavžu (964m) je še 45 minut hoda. To je makedamska cesta skoraj po ravnem in z lepimi razgledi v dolino. Ob njej je tudi nekaj točk Učne poti Miklavž: železnica za spravilo lesa, jezerca, oglarska kopa. Na Trdinov vrh se nam ne ljubi preveč, raje malo lenarimo pri planinskem domu, kramljamo ob kopi... 
Avtobus nas že čaka na parkirišču pred domom in veseli smo njegovega ohlajenega zavetja. Da ne bi bili prehitro doma, se oglasimo še v zidanici nad Rako, potem pa napravimo še nekaj načrtov za prihodnje ture.
Več posnetkov:
Video:

Ni komentarjev: