28. 11. 11

Bela krajina - 28. 11. 2011

Na pot krenemo ob pol sedmih - kot navadno. Ponedeljek je čas za pohod naše skupine. Skozi Bučko, Škocjan, Novo mesto, preko Vahte, skozi Metliko - vse do Drašičev zdržimo vožnjo v enem kosu. Parkiramo pri Pečaričevih, kjer poskusimo različna olja. Najbolj nam tekne orehovo ter lešnikovo, obe sta tudi zelo zdravi in kar nekaj stekleničk se preseli v prtljažnik od kombija. Za zdravje pa je treba kaj napraviti tudi v smislu gibanja. 
V soncu se blešči cerkev Svete Ane na Vidošički gori in pogumno krenemo mimo soseske zidanice in cerkve Svetega Petra, 
se spustimo v dolino, potem pa vzpnemo med vinograde. V sencah se še vedno blestijo kristali iz ivja, v vinogradih pa biseri iz kapljic. Občudujemo prijetne rjave barve odpadlega listja, praktično razporeditev vinogradov, različne oblike zidanic. Skozi Železnike se vzpenjamo proti Vidošičem in cerkvi Svete Ane. 
Vse bolj se nam odpirajo razgledi nazaj na greben z Drašiči, na desni so hrvaški hribi s cerkvicami, pred nami se kažejo Gorjanci, vse naokrog pa vinogradi, vinogradi, vinogradi... Vse bolj nam kruli po želodcih, tudi grla so že pošteno suha in kot naročeno naletimo na odprta vrata Mavretičeve zidanice.  Na toplem soncu malicamo in pridno zalivamo hrano z metliško črnino. 
Sledi degustacija v kleti in suhi muškat postane naš favorit. Gospodinji zapojemo čestitko za rojstni dan in ta nam gostoljubno natoči še prvaka te kleti iz buteljke. 
Med vinogradi in po gozdu se spustimo do studenca in kapelice Lurške Matere božje, potem pa zavijemo nazaj v Drašiče. 
Všeč so nam nekatere lepo obnovljene stare hiše, še bolj pa gostoljubnost ljudi tu okrog. Enoglasno se odločimo, da se v te kraje še vrnemo.
S kombijem se vračamo domov po poti, ki jo poznamo že od zjutraj, le pri Badovincu se ne moremo upreti kavi pri šegavem gostilničarju, od Hermininega slastnega peciva pa tudi ne pustimo niti drobtinice. Kar ne moremo se raziti in pri Anici in Franciju na Logu še malo poklepetamo ob kavi, pijači in prigrizkih. Škoda bi bilo prehitro končati ta čudovit program.
Več posnetkov:
Spletne strani:
Video:

Ni komentarjev: