22. 11. 12

Socerb in Strunjan - 19. 11. 2012

Gremo pa kakije! Ampak malo bomo tudi hodili, zato z avtoceste proti Kopru zavijemo že pri oznaki za Socerb. 
Takoj za vasjo Kastelec parkiramo kombi in najdemo markacije mimo cerkvice in lepo urejenega Vaškega doma. Polagoma se vzpenjamo mimo obnovljenega kala, ko se ozremo, pa že vidimo morje. 
Na križišču poti krenemo v levo po pašnikih med redkim drevjem in kmalu smo pri Sveti jami z edinstveno jamsko cerkvijo v Sloveniji. 
Ta je v vhodni dvorani iz časa na prehodu 16. in 17. stoletje in v njej naj bi prebival Sveti Socerb. Jamo sestavljajo 231 metrov dolgi in 44 metrov globoki rovi v dveh nivojih, po spodnjem teče potok. Nam je dostopen samo vhod, ker je za obisk potreben predhodni dogovor. 
Pod nogami nam zašumi lipovo listje, potem pa krenemo še proti gradu Socerb, kjer se nam odpre prekrasen pogled na Trst, Koper in rjave hribčke v okolici Tinjana. 
Oblaki se razmaknejo in sonce nam obsveti pokrajino kot na odru. Grad Socerb so postavili že v srednjem veku, v lasti so ga imeli različni lastniki, obiskal in upodobil ga je tudi Janez Vajkard Valvazor. Leta 1780 ga je strela močno poškodovala in danes je le delno obnovljen. Malicamo kar na grajskih stopnicah in sonce nas lepo greje. Po isti poti se vrnemo do kombija, potem pa veselo proti morju!
Da ne bi premalo hodili, se ustavimo na Dobravi nad Izolo pri hotelu Belvedere in opravimo del evropske pešpoti do Strunjana. Oziramo se nazaj na Izolo, v daljavi se nam še vedno kaže Trst, potem pa na drugi strani Strunjan in Piran.
Krajinski park Strunjan nas sprejme z malo blatnimi potmi in lužami, ker je ponoči deževalo, je pa užitek hoditi po štiri kilometre dolgem in do 80 metrov visokem flišnem klifu s plastmi laporja in peščenjaka. 
Pot po robu je dobro zaščitena z močnimi lesenimi ograjami in od velikega belega križa se ob njih spustimo do hotela Svoboda, kjer nas že čaka kombi.
Pri Knezu se dobro založimo s kakiji, potem pa obrnemo proti domu. Še obvezen postanek v Pobegih nad Koprom za pokušnjo refoška ter malvazije in lep dan se za nas končuje: od Postojne naprej nas spet zagrne gosta megla.
Video:

Ni komentarjev: