11. 5. 14

Po evropski pešpoti E7 od Krškega do Kostanjevice na Krki - 10. 5. 2014

Dolgo sem si želela obiskati Krakovski gozd, pa si me je nekako izmikal. Sobotni izlet Planinskega društva Lisca Sevnica pa vodi prav tja - po trasi evropske pešpoti E7. Avtobus ni poln, pohodnikov pa nas je kljub temu lepo število in v sončnem jutru veselo brzimo proti Krškemu. Tam se pridružimo skupini iz Brežic, Krškega in drugih krajev Slovenije. 


Pozdravi nas predsednik Komisije za evropske pešpoti Jože Prah, potem pa še predsednik domačega planinskega društva. Zdaj pa pot pod noge! 



Prečkamo Savo in zavijemo proti Leskovcu pri Krškem. Po asfaltu koračimo skozi Veniše, Veliko vas, Mali Podlog, Gržečo vas ... 


Oziramo se preko žitnih polj, občudujemo nežne cvetove makov, se navdušujemo nad bujnim krompirjem, zazremo se v vinske gorice in delimo komplimente lepo urejenim vrtovom. Tu in tam zvedavim domačinom razložimo, kam smo namenjeni. Vmes kratko postanemo za osvežitev iz nahrbtnika, na svoji poti pa se povzpnemo tudi preko avtoceste. Oddahnemo si, ko zapustimo trdo podlago ceste in se podamo na mehkejše terene. Prija nam senca in privoščimo si postanek za malico. Pot je lepo označena s svežimi markacijami, kljub temu pa se držimo skupine, kajti, če se tu izgubiš ... Včasih nam pod čevlji zacmoka v blatu, poboža te lahko kopriva, razveselijo pa nas tudi rumene perunike v polnem cvetju. 




Travne jase so tudi sicer okrašene z drobnim cvetjem in prava radost za oči. 



Čudimo se večstoletnim hrastom, žal nam je za gabrova drevesa, ki se sušijo, skrbno pa gledamo tudi pod noge, da se kje ne spotaknemo ali zapletemo. 


Pri lovski koči nam revirni gozdar pove veliko zanimivih podatkov o Krakovskem gozdu, ki je zdaj v lasti Cerkve, o drevju, živalih, problemih in načrtih. To je s tri tisoč hektarji površine največji nižinski poplavni hrastov gozd v Sloveniji. 


Nadaljujemo pot proti Kostanjevici, kjer nas pri gostilni Žolnir pričakujejo ob enih, mi pa prispemo s petnajstminutno zamudo. Po več kot štiriurni hoji je prijetno sesti in si odpočiti. 


Pri tem nas razveseljuje harmonikar z razposajeno vižo, pozdravijo pa nas tudi predstavniki vseh ustanoviteljic Komisije za evropske pešpoti: Planinska zveza Slovenije, Turistična zveza Slovenije, Zavod za gozdove Slovenije in Zveza gozdarskih društev Slovenije. Zaploskamo prejemnikom značk za prehojeno evropsko pešpot E6 in E7 in uživamo ob hladnem pivu. Pri postrežbi hrane in pijače se izkaže naša lastna natakarska trojka, ki poskrbi, da kmalu naberemo novih moči. Ob načrtih za bodoče pohode se veseli in zadovoljni vračamo domov.
Video:

Ni komentarjev: