5. 11. 14

Poganka in Dedna Gora - 5. 11. 2014

17 članov in članic študijskega krožka Spoznavanje naravnih vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je ob osmih zjutraj na zbornem mestu pri rondoju v Šmarju. Razporedimo se po avtomobilih in zapeljemo mimo ribnika Loke do lovske preže na začetku gozdnega področja Kosmatec. 


Mentor Vinko razloži, kako je nekdanji lastnik rudnika v Krmelju Jakil tu imel svoje lovišče, predstavi še načrt pohoda in ... gremo. Nekaj časa lepo po dolini, potem pa strmo v hrib. 


Na severno stran se nam odpre pogled v smeri proti domu, nas pa pot vodi do zidanic na Poganki. Zanimiva se nam zdi hišica na drevju, povzpnemo pa se tudi na vrh hriba in se v gozdu malo okrepčamo s tekočimi in trdimi dobrotami. 


Potem pa lepo po gozdu, ki ga krasi listje v lepih jesenskih barvah, nazaj k zidanicam. Nekaj časa hodimo po cesti proti Preski, potem pa nas čaka spet prijetno mehkejša pot po gozdu. Na cesto se spet vrnemo malo pred križiščem za Laze in Primož. Zavijemo na levo proti Primožu, 


s ceste pogledujemo nazaj na Poganko, kjer so zidanice in vikendice kot biseri na ogrlici nad vinogradi. Pri lovski preži, ki stoji na stičišču mej petih lovskih družin,  


se obrnemo proti Dedni Gori in hodimo v bistvu po sosednem grebenu vzporedno s tistim, na katerem je Poganka. 


Fotografi iščemo motive v vinogradih, pri zidanicah, pogledi pa nam uhajajo tudi proti cerkvi na Primožu, katere obris se riše na sosednem grebenu. Ko se začnemo spuščati, si privoščimo še malo malice, potem pa se začne adrenalinski del poti. 


Najprej je po strmini v gozdu zelo ozka steza, ki kar nekam izgine, potem pa se sicer razširi, ampak kmalu so tu nove ovire. Neurje je preko steze podrlo nešteto dreves in mi plezamo preko njih, pod njimi, se pretikamo skozi veje, robantimo, se smejimo, si pomagamo ... Končno smo na "avtocesti" - širokem kolovozu in kmalu tudi pri preži in avtomobilih. 


Na težave hitro pozabimo ob Vinkovi odlični modri frankinji in dišeči kavici v gostišču pri ribniku Loke. Naslednjo sredo pa spet gremo! Če bo le primerno vreme.

Video:

Ni komentarjev: