2. 3. 19

Ekskurzija U3 v Radeče - 26. 2. 2019

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica organizira ekskurzijo v Radeče in s Tilčko oprezava pri Prahu preko ceste, če lahko na avtobus vstopiva že tam. Res lahko, ob devetih pa s parkirišča pri Gasilskem domu kreneta na pot kar dva avtobusa



Pred tovarno RADEČE PAPIR NOVA tik pod vzpetino Žebnik se nam pridruži še nekaj članov in članic in tako gre na ogled 101 oseba.  


Tomaž Režun nas kot župan in direktor proizvodnje pozdravi v šegavem tonu kot nove delavce in nam zagotovi dobro malico, plačane potne stroške in vse ostalo. 



Predvsem pa  poudari, da so ponosni na Papirnico: na 283-letno tradicijo in na to, da so po stečaju zrasli nazaj v istem obsegu kot pred stečajem. Zaposlenih je okrog 300 ljudi, redno izplačujejo plače in plačujejo davke. Delajo v treh enotah: Muflon


Papirni stroj 4, 5 


in zaščitena enota za izdelavo papirja za denar in dokumente. Obratujejo na varnem območju, papir res znajo delati in pred kratkim so izdelali 700 ton papirja za volitve v Nigeriji. Vračajo se na svetovni trg, nimajo pa še vseh kapacitet zasedenih. V bistvu so vsi v Radečah povezani s to Papirnico.
Začetki Papirnice segajo v leto 1736 (prva na območju Jugoslavije), leta 1908 jo bratje Piatnik temeljito obnovijo. Surovina so bile včasih tudi stare cunje, zdaj pa samo les - celuloza, v glavnem iz Južne Amerike. Evkaliptus zraste že v osmih, devetih letih, smreka pa v 60 do 80 letih. Nekaj dolgovlaknate smreke prihaja iz Slovaške, Rusije in Švedske. Potem so še dodatki, recimo kalcijev karbonat. Druga glavna surovina pa je voda iz Sopote in delno podtalnice, ki jo najprej očistijo, ob izteku pa tudi mehansko očistijo, biološko pa ne. 







Uslužbenci nas popeljejo k strojem. Včasih je delalo pet papirnih strojev, zdaj obratujeta dva: 4 in 5. Izdelujejo pisarniški papir A4 formata za fotokopiranje in tiskanje, vendar bo tega vse manj, v porastu pa je potreba po kartonih za embalažo. Njihova papirna stroja sta sorazmerno majhna, eden napravi 110 ton na dan, v svetu so papirni stroji lahko veliko večji s proizvodnjo 100 ton na uro. Pri zaščitenih papirjih z vodnim znakom je hitrost proizvodnje veliko manjša: tono in pol na uro, 20 - 25 ton papirja na dan. Ogledamo si moker del papirnega stroja, sušilni del (sušijo s paro - sušilni valji), rez in pakiranje papirja.



Polni vtisov z ogleda se nas 91 odpravi naprej na Jagnjenico v Gostilno Jež, kjer nas čaka malica v obliki okusnega bograča. Pritegne nas tudi domiselna ureditev lokala in prijaznost osebja.  
Zdaj pa naprej proti Svibnemu, ampak pred njim po ozki cesti v strmine na levo h kmetiji Ključevšek (Pri Gregorju) na Počakovem 10, kjer je na programu ogled etnološke zbirke v nekdanjem hlevu. 



Ker nas je veliko, je ogled organiziran v skupinah, ostali pa uživamo na soncu in v klepetu. Kmetija je živinorejska, mleka ne oddajajo, ampak sami predelajo. Etnološko zbirko so odprli leta 2007, gospodar  je stare predmete zbiral že dlje časa. Z velikim žarom pripoveduje o nastanku zbirke in razstavljenih predmetih. Obiska je veliko, včasih pa je težava z dostopom zaradi poškodb ceste. 










Tematsko si je mogoče ogledati ure, šivalne stroje, lestence, čevljarstvo, gospodinjstvo, kmečko peč, posteljo, kmetijske pripomočke in orodje za gozdarstvo, mizarstvo, kolarstvo, nekaj tudi za vinogradništvo. Stvari je res preveliko, največ zanimanja pa so vzbudili: pripomoček za sajenje koruze, veliki, topli škornji za "furmane", nenavadni šilček za svinčnike, stara redovalnica, knjige gostilničarja za upnike ... Veliko stvari je postavljenih tudi pod napušč, v pritličju pa je prijeten prostor z omizji za obiskovalce in obiskovalke. 



Tu nam postrežejo z bogatim narezkom na lesenih deskah, h kateremu prijata jabolčnik in jabolčni sok, Veliko je zanimanja tudi za nakup sira in mesnin, na koncu vsega zmanjkuje.





V lepem popoldnevu se vračamo domov in se poslavljamo od lepe doline Sopote, naselja Jagnjenice in Papirnice pod Žebnikom. Jagnjenica je staro naselje omenjeno že leta 1351, prvotno cerkev svete Marjete omenjajo okrog leta 1400. Staro stavbo je odnesel plaz, ostal je samo zvonik, ki danes stoji malo stran od novejše stavbe iz 1899 - 1900. Ime naselja naj bi izhajalo od tradicije reje jagenjčkov. 

Video:

Ni komentarjev: