20. 4. 21

Planina v Podbočju - 19. 4. 2021

Nas osem ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica. Dež nas narahlo zmaka, ampak to za nas ni ovira: z dvema avtomobiloma se popeljemo skozi Krško in Podbočje, kjer občudujemo lepo urejene mostove preko potoka. 


Parkiramo v naselju Mladje z okrog 25 prebivalci. 


Krave ob cesti nas radovedno opazujejo, teliček pa se ne da motiti - počiva v mokri travi. Na levi opazimo odcep za naselje Brlog (23 prebivalcev), pa ne maramo tja, kar naprej po cesti koračimo. 


Gozdovi okrog nas se kažejo v barvah pomladi, veliko cvetočih divjih češenj pa je osmodil mraz. Da nas ne bi preveč mučilo domotožje, mimo pripelje z lesom naloženi tovornjak od tovarne Tanin. Z desne opazimo markirano pot iz Podbočja in tako nadaljujemo po njej. 


V naselju Frluga s cerkvijo svete Katarine, ki ima romanske osnove, prezidali so jo leta 1647, živi le pet prebivalcev. 


Več (44) jih živi v bližnji Prušnji vasi, kjer so športno navdušeni in imajo travnato igrišče, dodatno pa še koš za košarko. Cesta lepo naprej, mi pa krenemo na desno po markirani poti, ki bi bila prijetna, 


če je ne bi traktorji zvozili in se je treba umikati blatu. Kar nekaj časa nas obdaja mladi gozd, vmes so tudi kostanjeva drevesa, rastejo borovnice, vse skupaj pa krasi mah. 


Odpre se nam obširna travnata planjava s prežo, 


malo kukamo v dolino in na Krškem polju med meglicami prepoznavamo rastlinjake. Spet hodimo po gozdu, potem pa nas markacije vodijo v levo po travniku in priključimo se poti iz Šutne. Zdaj do Planine z okrog 30 prebivalci ni več daleč. 


Skrbna Slavica je že prej telefonirala na Izletniško kmetijo Stipič, kjer lahko kupimo sir, skuto in smetano, na pokriti terasi pa lahko tudi malicamo in popijemo kavico.

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
Fotografiramo se pred spomenikom 34 žrtvam, ki so jih ustaši postrelili 14. in 15. septembra 1942, vas pa požgali.


Vračamo se po poti prihoda in veseli smo, ko vidimo, da nekatere jablane kljubujejo mrazu. 




Iz megle se nam pokaže na desni naselje Brlog, pred nami pa kot ogrlica zidanice na Bočju. Tudi te bo treba kdaj obiskati.

Ker smo kavo na Planini popili stoje, si jo sede ob mizi privoščimo v Gostilni Pečnik ("na gnoju"). Marsikdo misli, da lokal spada k Brestanici, v resnici pa spada v naselje Gunte. 


Zagledamo se pa tudi v češnjo pri parkirišču, ki cveti v dveh barvah.

Če tudi dež je, al' sneg al' toča - nič zato: mi sonce v sebi nosimo.

Video:


1 komentar:

Finance_invest pravi ...

Pripravljena in zanesljiva naložba!
Ponujamo individualne ponudbe posojil in dolgoročno financiranje.
kontaktirajte nas: johanmarinus41@gmail.com
Te ponudbe se gibljejo od 3.000 € do 1.500.000 € z zelo zanesljivo obrestno mero 2%. Za vaše finančne potrebe, morate plačati račune, kupiti hišo ali avto, nas kontaktirajte po e-pošti.
kontaktirajte vas na: johanmarinus41@gmail.com