8. 6. 21

Krajna Brda - 2. 6. 2021

Na vlak ob 8.19 iz Sevnice nas čaka pet od študijskega krožka Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, da nas zapelje do Blance. Lep sončen dan je in pri Železniški postaji Blanca začnemo z občudovanjem cvetja


najprej je na vrsti navadni gadovec (Echium vulgare), ki se je na tem terenu včasih bolj razraščal, sledi pa cela vrsta rož na vrtovih in travnikih: potonike, vrtnice, nageljčki, lupine, mak .....



Pri kapelici zavijemo na desno, še enkrat na desno, potem pa nas kažipot usmeri v Krajna Brda. 


Cesta se vzpenja, počasi se ogrevamo, saj jutro ni bilo pretirano toplo. 


Ob cesti se razprostirajo predvsem travniki, na katerih se suši veliko pokošene trave, na drugih jo še kosijo. Treba je izkoristiti lepo vreme. Ne občudujemo pa samo cvetja, kritično ocenjujemo tudi hiše ob poti. Ves čas se dvigujemo in začnejo se nam odpirati razgledi: 


na jugozahodu vidimo Studenec, na zahodu najprej zvonik cerkve na Grački gori, potem pa še konico Cerkve svete Neže. 

Ne gremo pa dovolj visoko, mahamo jo po cesti preko teh "brd": če sem prav preštela je pet grebenov proti dolini Save na jugu, na njih raztresene hiše z okrog sto prebivalci, proti dolinam pa travniki in njive, više tudi vinogradi. Če hočemo priti na najvišjo točko Okrog na nadmorski višini 402 metra, je treba še v hrib po cesti in bližnjici skozi gozd. 


Splača se potruditi: tu je na velikem travniku gostoljubna hišica s pokrito teraso, mizami in klopmi - kot nalašč za malico. Okrog nje, vodnega zbiralnika in do lesenega stranišča so lepo pokosili in na stranišču, ki je sicer "na štrbunk", najdemo celo papir. Seveda pa ne smemo pozabiti na lepe razglede. Na tem lepem mestu so našli gomile iz starejše železne dobe (750 do 300 let pred našim štetjem), predmeti iz njih pa so romali na Dunaj.



Po vzhodnejšem grebenu se spuščamo proti naselju Kladje nad Blanco, pa malo preveč vzhodno in pridemo niže od glavnine naselja, ki bo z okrog 200 prebivalci kmalu dohitelo Blanco, saj si tu dela nove hiše veliko mladih družin. Vsaka stvar je za nekaj dobra: na tej poti pridemo na domačijo nekdanje sošolke Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica, ki nam gostoljubno postreže s pijačo.

Nekaj časa hodimo po prometni cesti, potem pa se mimo tovarne Plastoform, ki izdeluje pleksi steklo, 




umaknemo na poljsko pot, ki nas med njivami vodi do Blance.

Na terasi lokala se nam pridruži še ena sošolka iz U3, pogovorov ob kavici ni konca ne kraja, vendar kljub vsemu še pravočasno pridemo na vlak za povratek domov.

Video:



Ni komentarjev: