23. 6. 21

Bohor - 21. 6. 2021

Od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica smo ob sedmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) samo štirje: visoke temperature, poškodbe, bolezni ... Z avtom se odpeljemo po dolini Sevnične do Stare žage, kjer nam Vinko kaže v smeri izvira Sevnične, ki kmalu dobi močan dodatek vode Belega potoka. Po makadamski cesti se povzpnemo do Netopirja (Federmaus/Fledermaus), 


kjer parkiramo v senci pred stavbo GG Brežice. Prijetno nas preseneti osvežujoč veter, ki nas spremlja celo dopoldne.



Počasi se vzpenjamo po cesti, nad nami šumijo krošnje dreves, pri križu Mimi po tradiciji pove šalo, potem pa sledi vzpon na Veliki Koprivnik (982m). 

Foto: Vinko Šeško.
Skrbna Slavica nas vpiše v knjigo, napravimo nekaj posnetkov, potem pa nadaljujemo pot v smeri Koče na Bohorju. 


Pred njo nas zamika pot v desno do Petrove skale, od koder si ogledamo teren proti jugu, pogled pa ni zelo čist. 


Ob poti nas razveselijo cvetovi kranjske lilije, nekateri so oranžni, na raztiščih proti vzhodu pa postajajo bolj rumeni, tudi na Bohorju je večina takih. 

Foto: Vinko Šeško.
Ob napisu Okno se spomnim, da ga še nisem videla. Seveda se spustimo po strmini in zastrmimo v nenavadno oblikovano skalo. 


Ozka stezica preči strmino in po njej pridemo h Koči na Bohorju (925m). 


Avtor spodnje slike je Vinko Šeško.
Ker je ponedeljek, nismo pričakovali, da bi bila odprta, pa je. Hladno točeno pivo in dišeča kava ob dobrotah iz nahrbtnika res prijata. Slavica, vse najboljše za god!


Še vzpon na Plešivec (Špic hrib) po travniku, polnem cvetja, in pogled proti jugu, ki pa ni kaj prida. 


S travnika pod vrhom pa zadiši po posušeni travi.



K avtomobilu se vračamo ves čas po cesti (skupaj sedem kilometrov in pol hoje), tam pa nas Mimi pogosti s krofi, kolači in dvema vrstama potice, da bi bili tudi mi deležni pogostitve ob 30-letnici delovanja Aktiva kmečkih žena Tržišče. Za zaključek v lokalu v Sevnici Vinko časti še s kavo ob klepetu.

Video:



Ni komentarjev: