4. 10. 21

Z Brunka na Leskovec v Podborštu - 4. 10. 2021

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica v akciji Sevnica giba z lisičko: šest se nas zbere od skupine in še dva dodatno ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Po hribih se kaže sonce, v dolini se trgajo megle. Ko se peljemo proti Radečam se megla še zgosti, ko se dvigamo proti Brunku (kakšnih deset prebivalcev), pa nas čaka sonce. 


V njem se blešči dvojna cerkev: Marijina in Cerkev svetih Treh kraljev: prva iz 16., druga z zvonikom iz 17. stoletja. Primož Trubar je ostro nastopil proti ideji za še eno cerkev. 



Zadnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Pri cerkvi je gostoljubna kmetija Skoporc-Zavrl, kjer nam gospodinja po naročilu Jožeta Praha postreže z limonovim likerjem, čajem, kavo, pecivom in prijazno besedo. 


Razgledujemo se po dolini Save v megli, nad njo se dviga Veliko Kozje, potem pa hribi do Kuma, katerega vrh se skriva v oblakih. 



Sonce pod nami osvetljuje Rudno vas in Brunško Goro, kaže pa se tudi naš današnji cilj - cerkev na Leskovcu.


Počasi se vzpenjamo po gozdu, pridemo na travnik in že smo na ravnini, 


pred nami pa naselje Leskovec v Podborštu z okrog 90 prebivalci. Velike hiše in gospodarska poslopja, večina z novimi strehami po lanski močni toči. 


Vzpnemo se do križa z novo mizo in klopmi, pa tudi staro omizje še služi namenu. Malicamo, hladen veter pa nas vztrajno masira. 


Drugi posnetek: Ljubo Motore.
Pod nami je slikovita Cerkev Matere božje, katere začetki segajo v 16. stoletje. Daleč naokoli je vidna, stara lipa ob njej pa se tudi obrašča.

Na Brunk se vračamo po drugi poti: spustimo se po cesti, 


pogledujemo nazaj, 


občudujemo pogled na Šentjanž, zavijemo v gozd, se komaj prebijemo skozi goščavo, potem pa malo v hrib in zašpilimo klobaso. 



Malo pred cerkvijo še pokukamo v dolino, kjer se nam kaže Loka pri Zidanem Mostu, potem pa se z avtomobili odpravimo domov.

Kratko, ampak uživaško dopoldne!

Video:


Ni komentarjev: