6. 9. 22

Slatna - 1. 9. 2022

Foto: Vinko Šeško.
Vadba, zajtrk in spet proti Italiji. V Trbižu levo, mimo Rabeljskega jezera, potem pa v naselju Sella Nevea (Na Žlebeh) desno v hrib. Apartmajsko naselje pod smučišči je spet zraslo, za dvojno gondolsko žičnico pa nismo prepričani, če trenutno obratuje. 


Planina Pecol
nas pričaka z nizkimi temperaturami in močnim vetrom. Vrhovi gora okrog nas imajo nizko poveznjene kape. Oblečemo vse, kar imamo, in se napotimo proti koči Rifugio di Brazza. Ta hitri imajo za cilj sedlo pod Montažem (Forca dei Disteis) in vzpon do Pipanove lestve, vendar jim zaradi megle in vetra to ne uspe. 

Foto: Vinko Šeško.
Ostali ostanemo niže, ugotovimo, da ni nikogar v koči, ker je bilo treba oditi v dolino in urediti napravo za internetno povezavo blagajne. Vozilo finačne policije smo videli na parkirišču in še kasneje na planini. Z njimi ni heca. Počasi hodimo po ozkih poteh, vznemirjamo svizce, ki se z žvižgi opozarjajo, da prihajajo nadležneži. Zunaj lukenj jih ni veliko videti, 


vendar Jožica opazi na skali tri, ki se medsebojno grejejo. 



Veseli smo cvetov planik, uživamo v razgledih, čeprav so vrhovi še vedno v megli. Pokaže se sonce in lepo jaso izkoristimo za malico. 



Spustimo se do Agroturizma Malga Montasio, kjer najprej občudujemo nasad planik, potem pa poleg kave pokusimo še njihov slastni jabolčni zavitek. Kmalu se vrnejo tudi tisti z višjimi cilji in zapustimo planino.


Spodnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Na povratku se ustavimo še ob Rabeljskem jezeru, za katerega se nihče ne spomni, da bi imel tako malo vode.


Večer poteka v pripravi gob, branju, kartanju, preizkušanju s hoduljamo, Mici pa pridno veze.

Video:







Ni komentarjev: