6. 9. 22

Slatna - 29. 8. 2022


Zbudimo se v lepo jutro in se preko Vršiča zapeljemo v Spodnjo Trento 

Foto:Vinko Šeško.
ter nekaj kilometrov naprej od vasi Na Logu najdemo začetek mulatjere proti Planini in Lovskemu domu Beberica. Ta zmogljivejši hitro napredujejo po premišljeno grajeni in lepo vzdrževani vojaški poti s 24 okljuki vse do sedla Staro Utro in Lovskega doma med Trentarskim Pelcem in Plešivcem. 


Ostali pa hodimo po senčni poti, občudujemo način gradnje, uživamo v tem, kako je narava okrasila pot z rastjem. 

Foto: Vinko Šeško.
Ustavimo se na nekaj razglediščih, dosežemo pa enajsti, Vinko in Mimi tudi šestnajsti okljuk. Potem pa ne moremo brez malice in tekočega okrepčila. Na povratku nas zanima, kdo si ureja grede s fižolom, pripravlja drva, ureja poti. 

Foto: Vinko Šeško.
In srečamo ga: Lojza, upokojenega poštarja, ki po svoje živi na nekdanji družinski planini. Ustvaril si je svoj svet, v katerega dovoli pokukati in je vesel pogovora. Ima svoj fižol in dve kozi, če rabi kaj več, se spusti v dolino in počaka na potujočo prodajalno. Nepozabno je bilo to srečanje in dragoceno spoznanje, kako malo je potrebno za srečo daleč od ponorelega sveta.


Spočijemo se ob Soči, potem pa odidemo po Soški poti do vasi Na Logu. Zabavajo nas glasni in našemljeni avtomobili in vozniki ter potniki iz Nizozemske, ki vozijo mimo nas. Tako pozabimo na utrujenost in laže počakamo na osvežitev v tekoči obliki, 

Foto: Zmago Grabrijan.
pri kateri se nam pridružijo še ostali iz skupine. Vračamo se spet preko Vršiča 


in si večer popestrimo s praznovanjem rojstnega dneva (VSE NAJBOLJŠE, LOJZE) in pravim koncertom zapetih pesmi.

Video:



Ni komentarjev: