29. 11. 23

Vrhek - 27. 11. 2023

Sedem nas od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica se zbere ob osmih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica), Mimi pa nas čaka v Tržišču. 


Z dvema avtomobiloma se odpeljemo mimo skulpture kostanjevega lista na novem krožišču, o katerem so zelo deljena mnenja.



Mimi nas v lokalu Caffe Mlin pogosti s kavo, 



potem pa se napotimo mimo pletenke, preko Mirne, mimo Železniške postaje Tržišče in naprej proti naselju Polje pri Tržišču

Foto: Ljubo Motore.

Lepo se nam odpre ravnina s polji in naselji, pri Umekovih pa se okrepimo z medico in domačimi piškoti. Tem za pogovor v prijazni kuhinji kar ne zmanjka.



Malo naprej mimo hiš, potem pa se spustimo po travniku navzdol v gozd, pri tem pa malo telovadimo preko napeljav električnega pastirja. V gozdu takoj opazimo globoke grape, usede zemlje od nekdanjega premogovnika. 


Že smo pri ribniku, potem pa hitimo preko Hinje med hiše v Krmelju. 


Cesto samo prečkamo in spet smo v gozdu: tokrat se vzpenjamo. 


Ko pokukamo iz njega, smo že pred Govejim Dolom


Odpirajo se nam razgledi do Kuma in bliže proti vinorodnemu hribu Kamenško. Zdaj koračimo po cesti proti Vrhku in spet smo deležni lepih razgledov, 


tokrat proti Tržišču, malo niže pa proti Skalici in Lisci. 


Po gozdni cesti se spuščamo h gostoljubni Mimini hiši. 

Foto: Ljubo Motore.
Foto: Vinko Šeško.
V topli kuhinji najprej nazdravimo z žganimi pijačami, potem pa uživamo ob odličnem bograču s srninim mesom. Pridno zalivamo s pivom, dopolnimo pa pojedino s slastnim zavitkom, ki je tako bogat, kot bi bil gibanica. Tudi kava ne sme manjkati in zraven prijeten klepet.

Foto: Ljubo Motore.
Pred odhodom še obvezno fotografiranje, potem pa navzdol po cesti proti Tržišču. Premami nas bližnjica, ki je precej strma, pa še robide nas hočejo zadržati zase,



Cesta se vije po dolini ob Mirni, v kateri gospodarijo tudi bobri. Po skoraj devetih kilometrih hoje in dveh izdatnih postankih se veseli vračamo v Sevnico.


Več posnetkov
Posnetek poti
Video:

Ni komentarjev: