20. 1. 24

Čimerno - 15. 1. 2024

Po zboru na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) in okrepčilu s kavico se Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica odloči za današnji cilj: Čimerno. Vesela sem, ker tam še nisem bila, le videla sem naselje z Nebeške gore. Osem nas je in z dvema avtomobiloma se odpeljemo skozi Radeče, zavijemo navkreber do Jelovega, potem pa naprej po grebenu in raznoliki pokrajini do Čimernega. 



Parkiramo v bližini Cerkve svete Trojice, ki je najvišje ležeča podružnica župnije Svibno. V osnovi je cerkev romanska, predelana je bila v 16. in 17. stoletju, leta 1862 pa je bila v celoti tudi povišana in na novo obokana.

Foto: Vinko Šeško.
Odpravimo se proti Nebeški gori, ki je z višino 958 metrov najvišji vrh Občine Radeče. 



Spodnji posnetek: Vinko Šeško.
Le 25 minut nam obeta kažipot: ob travniku, potem pa skozi gozd in pot je vse bolj strma. Nekaj je snežnih zaplat in blata, zato je treba paziti na korak, da nam ne zdrsne. 


Na vrhu je vpisna knjiga in žig ter zvonček za srečo in nekaj klopi. Večino so uredili leta 2004 ob občinskem prazniku, zvon pa so postavili leta 2009. 




Spodnja dva posnetka: Vinko Šeško.
Srknemo malo žgane pijače, da se ne prehladimo, potem pa nadaljujemo pot po grebenu, ki se kmalu spremeni v utrjeno gozdno cesto do doline Sitni kal (naselje Ključevica). 


Tu in tam nas pozdravijo telohi, ki so radovedno pokukali na plan. Opazimo odcep do domačije (Ključevica 16), kjer se je leta 2016 zgodil umor Branimirja Brajdeta. Osumljencu so sodili leta 2017: izgovarjal se je, da se je zgodila nesreča. 



Pot nadaljujemo po dolgi dolini, se vmes še malo okrepčamo, potem pa se v bližini domačije Pr' Kovačk spomnimo zdaj že pokojne ženice, ki nas je vedno prijazno pozdravila in pogostila s pijačo. Ne zavijemo na levo v Škratovo dolino, 



ampak hodimo naprej po cesti nazaj do Čimernega.

Foto: Vinko Šeško.

Ob povratku še kratek postanek v naselju Jelovo pri palčkih, potem pa domov. 


Ni komentarjev: