8. 1. 12

Po Brežiški poti - 7. 1. 2012

Sonce nam mežika nekje nad Zagrebom, ko se z avtobusom peljemo na prvi sobotni izlet Planinskega društva Lisca Sevnica. Nismo namenjeni daleč: le do Čateža, kjer nas čakata vodnika domačina. 
Po obvezni kavici jo v dolgi koloni 40 pohodnikov in pohodnic mahnemo proti Šentviški gori. 
Pri vzponu se prijetno ogrejemo in izpred cerkve Svetega Vida občudujemo razgled na Brežice, pa tudi v daljavo vse do Kamniških Alp. Ob spustu proti vasi Žejno si ogledamo še luknjo v zemlji, ki je očitno vhod v tajanstveno podzemlje. Spet se vzpenjamo, tokrat proti Velikemu Cirniku (621m). Uživamo na lepih gozdnih poteh med mogočnimi bukvami. 
Pri zavetišču nam tekne malica, potem pa nas pot vodi na Mali Cirnik in v Globočice. 
Turistična kmetija pri Martinovih nas sprejme z vso gostoljubnostjo. Občudujemo urejenost stare hiše, dekoracijo gostinskega prostora, v slast pa nam gre tudi obara z ajdovimi žganci. Ko domači fant raztegne svoj meh, marsikoga zasrbijo pete, oglasi pa se tudi pesem. Kar težko se je posloviti, vendar moramo naprej v Mrzlavo vas. 
Pri eni od zidanic nas čaka prava pojedina z obloženimi kruhki, različnim pecivom, pijačo, kavo... 
Polni nove energije prehodimo še zadnji del poti do Velikih Malenc, kjer je parkiran avtobus. Lep začetek sobotnih pohodov v letu 2012!
Več posnetkov:
Spletne strani:
Video:

Ni komentarjev: