31. 1. 13

Sveti Rok, Lamperče - 30. 1. 2013

Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot je imel zaradi vremena kar dolge zimske počitnice, zato je današnje srečanje ob osmih še posebno prisrčno. Z avtomobili se zapeljemo na Hraste nad Sevnico in se v lepem sončnem vremenu začnemo vzpenjati proti Svetemu Roku. 
Pa so kmalu ovire na cesti, bolje rečeno ob cesti, kjer imata dom Ivanka in Dušan. Topel vinski čaj, dišeča kavica in hrustljavi zavitek. Kdo bi se mogel upreti? S polnimi želodci pot nadaljujemo bolj počasi, razloge za krajše postanke pa nam dajejo vse lepši razgledi. 
Od cerkve občudujemo panoramo od Skalice, preko Sljemena, Gorjancev, do Kuma ... 
Pri Kozinčevih svojo pozornost posvetimo škotskemu govedu, ki uživa v zimskih temperaturah, kaj bo pa v poletni vročini? Spet se začnemo vzpenjati po gozdu, večina po blatnem kolovozu, manjšina po stezi ter čez drn in strn. 
Na grebenu Ravne Njive nas presenetita dva grička, ki bi lahko skrivala gomile. Ker smo na najvišji točki današnjega pohoda, je potrebna dezinfekcija z Ivanovim brinovcem, potem pa je laže hoditi proti cerkvi na Lamperčah. 

Na kmetiji imajo lepo čredo koz, mene vedno presenetijo race tu na vrhu hriba, zapoje pa nam tudi petelin. Pozdravimo se z gospodinjo, potem pa spustimo v gozd, kjer nam prehod ovirajo podrta drevesa. Prijetno je hoditi po suhem snegu na travniku med Šetenjem in Žabjakom, zanimanje pa nam vzbudita predvsem dva hribčka, ki naj bi skrivala pod sabo cerkev, kapelico, zlato ... 
Tako pravijo. Celo kopali so že tu. Mi pa predvsem voščimo Judith, Nevenki in Vinku za rojstni dan ter se posladkamo in zalijemo sladke dobrote. Povratek po Drožanjski cesti in skozi sadovnjak je prilika, da izmenjamo informacije o lastnikih hiš, parcel, skratka, da malo bolj spoznamo svet skoraj pred domačim pragom.
Video:

Ni komentarjev: