8. 4. 14

Pod Velikim Kozjem in na Lovrencu - 7. 4. 2014

Po dolgem času sem spet s Ponedeljkovo skupino Planinskega društva Lisca Sevnica. Kakšen krasen občutek! Pa še lepo vreme se napoveduje. Milka iz Rimskih Toplic je že pretekli teden objavila posnetek blagajevega volčina, torej bo treba preveriti, če res že cveti. Po postanku za kavo v Radečah se zapeljemo v Rimske Toplice, prečkamo Savinjo, nekaj časa vozimo v smeri Jurkloštra, nato pa se pri propadli tovarni otroškega pohištva začnemo vzpenjati, najprej kar z avtomobili. Na znanem ovinku parkiramo in hitimo iskat nežne bele cvetove blagajevega volčina. 


Le malo jih je, zato pa so ti bolj dragoceni. Peš se odpravimo po markirani poti na Veliko Kozje, uživamo v niansah zelene barve in na svežem zraku. 


Pri kmetiji ob poti se nam začne odpirati pogled na doline, ki so polne goste megle, hribi in grički pa se dvigajo iz nje kot otočki. Ob poti nas preseneti cvetje encijana (Clusijevega svišča) in opojne zlatice, veliko pa je tudi cvetočega navadnega volčina. 


Samo še do gozda stopimo, tam pa nas Ljubo zapelje po stari poti proti Velikemu Kozju in splača se povzpeti na mogočno skalo in se zazreti v dolino. 


Naprej pa ne silimo, smo se že primerno ogreli: kaplja in curlja. 



Ko se vračamo, šele opažam, koliko zlato obarvanih kalužnic se ponuja na bolj mokrih površinah, kako je del doline pokrit s preprogo čemaža, posamezni šopi borovnic pa so prepolni cvetja.
Kaj pa, če encijan cveti že tudi na Lovrencu? Saj nismo daleč! Pojdimo še tja! Vrnemo se v dolino Gračnice, jo nekaj časa spremljamo, 


potem pa se skozi Lokavec pripeljemo na sončni Lovrenc. Ob čisto pravem času: 


drobni svetlomodri cvetovi spomladanskega tekmujejo s temnejšimi trobentami Clusijevega svišča, z modro barvo so jim konkurenca tudi drobne okrogle mračice. Vmes pa prave grede kokošk in petelinčkov - žanjevca. Tu in tam tudi kakšna opojna zlatica. Kakšno bogastvo oblik in barv! V tem lepem okolju si privoščimo malico, ki jo malo niže pri Močivniku še primerno zalijemo in v veselem razpoloženju zaključimo to prijetno druženje.

Video:

Ni komentarjev: