25. 1. 15

Po evropski pešpoti E6 - 24. 1. 2015

Dvajset minut do šestih zjutraj se pri Prahovih preko ceste začneta ogrevati dva avtobusa. Oho, toliko nas bo! Na pohod po evropski pešpoti E6 se odpravljamo, vkrcamo še potnike na avtobusni postaji, pa potem še nekatere po malem vse do Ljubljane. Na Lomu osvežitev: pri Marche-ju znajo stvari tako razložiti, da ti kar same padejo na pladenj. Pri meni je to rogljiček za h kavi, potem pa ti dodajo še oranžni sok in imaš mini zajtrk. Ker pa jaz kar izdatno zajtrkujem pred odhodom od doma, je bila to že malica. Novost na postajališčih ob avtocesti so plačljiva stranišča: daš 50 centov in dobiš kupon, ki ga lahko v restavraciji v dveh mesecih vnovčiš na kateremkoli počivališču Marche v Sloveniji. Mi pa naprej proti morju. Malo višji hribi okrog nas so ozaljšani s svežim snegom, seveda je tudi Nanos primerno pokrit. 


Pri hotelu Belvedere se izkrcamo, pozdravimo s starimi prijatelji, 


občudujemo pogled na Izolo, Nanos s klobukom, na obzorju pa nas pozdravlja venec italijanskih gora v belem. 


Predsednik Komisije za evropske pešpoti Jože Prah in lokalni planinci ter turistični delavci nas uradno pozdravijo, domačini tudi dezinficirajo z žganjem iz kakija, potem pa na pot! 


Znana, že večkrat prehojena pot nad morjem proti Strunjanu, mi je vedno ljuba. Vodi nas gozdar iz teh krajev, ki razloži zgodovinsko ozadje tega področja, kasneje pa še značilnosti Krajinskega parka Strunjan



Nad starim delom naselja, od koder je lep pogled proti Piranu, se sprehodimo do velikega križa, 


potem pa po robu do hotela Krka v Strunjanu, kjer skala obeležuje konec poti E6 v Sloveniji. 

Foto: Vinko Šeško.
Kasneje na tiskovni konferenci v hotelu izvemo o načrtih za njeno nadaljevanje na Hrvaško in še o drugih aktivnostih v zvezi s pohodništvom in kolesarjenjem. 

                                                                                  Foto: Vinko Šeško.
Tovarna Krka vse pohodnike radodarno obdari z nahrbtniki in pohodnimi palicami. Tone spet dvigne zastavo, darila odložimo v avtobuse in 


nadaljujemo pot preko solin, potem pa v hrib po cesti in naprej po prijetni poti do Pacuga


Nad potjo se v zelenju skrivajo počitniške hišice podjetja Inkos iz Krmelja in prijetna je misel, da so te počitniške kapacitete ostale. 


Spustimo se v Fieso


potem pa tik ob morju rahlo povzpnemo do Pirana


Spodnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Na Tartinijevem trgu se malo odpočijemo ob kavici, naredimo skupinski posnetek, pozdravita pa nas tudi domačinki, ki sta zelo aktivni v študijskih krožkih. 


Sprehod ob obali do Portoroža nam služi za vdihavanje morskega zraka in klepet, ob štirih pa nas avtobusa odpeljeta proti domu. Obvezni postanek na Lomu, potem pa v domači dež, ki se do Sevnice spremeni v sneg. Čeprav ni bilo sonca, smo doživeli lep dan s soncem v sebi in prijetnih sopotnikih.

Video:






Ni komentarjev: