5. 10. 16

Kozičje - 5. 10. 2016

Še kdo iz sevniške občine se bo mogoče čudil: kje pa je to? Radečani pa verjetno bolj poznajo ta vrh med Žirovnico in Čelovnikom, ki je po nekaterih podatkih visok 815, po drugih pa 813 metrov. Večji kraj pod njim v dolini Save je Loka pri Zidanem Mostu.

 Avtor: Vinko Šeško.
Mrzlo in sončno jutro je, ko se nas 18 zbere na rondoju v Sevnici, animatorka Nevenka pa nas čaka v Loki. 


Študijski krožek Spoznavanje naravnih vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica nadaljuje s svojim raziskovanjem. Z avtomobili se odpeljemo skozi Breg in Loko, tam pa zavijemo proti Žirovnici. 


Kar dobro se vzpenjamo in parkiramo pri kapelici pred naseljem. 


Vinko nam na posebnem zemjevidu kaže, kako bi izgledal skalni greben zahodno od nas, če ne bi bil porasel. Spustimo se na križišče, kjer se odcepi cesta za Čelovnik, 


mi pa se začnemo vzpenjati po cesti v glavnem skozi gozd, med drevesi pa se kaže tudi skalovje. Na vzhodno stran kukamo med krošnjami proti Lisci. 


Za nekaj časa se gozd malo odpre za pašnik s kravami, potem pa spet uživamo v zelenju, med katere se kradejo jesenski odtenki barv. 


Na majhni planoti so poslopja nekdanje kmetije, ob njih pa je zrasla novejša vikendica. Še vedno je to Žirovnica. 


Še malo se povzpnemo in čaka nas presenečenje: tesen objema kar dolgo ozko dolino (udornico), erozija je izlizala v kamen različne oblike, napravila razpoke in vdolbine, vseeno pa v teh bornih razmerah rastejo mogočna drevesa, predvsem bukve. Čaka nas še malo vzpona do samega vrha Kozičje, oziroma na Poseko tik pod njim. 



Tu nam spet zastane dih: pogled kot iz letala. Ni čudno, da od tod skačejo tudi padalci. Kot na dlani imamo dolino Save od Vrhovega do Hotemeža, Loka pa je tik pod nami. V hribih se nam kažeta Brunk in Leskovec, daleč preko njih Gorjanci, desno Snežnik, vmes na obzorju hrvaški hribi. 

Foto: Vinko Šeško.
Uživamo na soncu ob teh razgledih, se okrepčamo z dobrotami v trdem in tekočem stanju, potem pa v dolino. 


Po brezpotju se spustimo na cesto, naprej pa na strmo markirano pot proti Radečam, ki nas pripelje do cerkve Svetega Duha na Čelovniku. 


Njeni začetki segajo v 14. stoletje, je pa to enoladijska gotska cerkev z zvezdastim obokanim prezbiterijem in pozneje prizidanem zvonikom. Notranje stene je v začetku 16. stoletja poslikal Čelovniški mojster. Oprema je baročna, oltar je iz leta 1688, kasneje pa so cerkev večkrat prenavljali. (Vir.)
Po cesti skozi gozd se vračamo proti Žirovnici in na križišču zaključimo krog. Z avtomobili se odpeljemo v Loko, kjer si v lokalu privoščimo kavico in klepet za zaključek prelepega jesenskega dopoldneva. 

Video:


Ni komentarjev: