6. 9. 18

Ob Savi - 5. 9. 2018

Ob osmih zjutraj smo tri članice študijskega krožka Spoznavanje vrednot v okviru Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica (Lojzka Perc, Mira Zupanc in Romana Ivačič) na položajih na parkirišču pri rondoju v Šmarju. Ostali imajo obveznosti ali pa še uživajo na oddihu. Odločimo se, da spremenimo trasi in se sprehodimo po levem bregu Save. Pri trgovini Lidl zavijemo pod mostom preko Save v smeri Orehovega


Kar takoj nas čaka neprijetno presenečenje: pravi nasad ambrozije, ki cveti in semeni. Vztrajno raste celo med robnikom ceste in asfaltom in nekatere rastline so prav visoke. 


Pri Elektrarni Boštanj je skalnjak z ambrozijo, naprej jo je manj, le posamezne rastline. 


Pri naselju Orehovo so spet »lepe« grede te rastline. Videti je, da so jo kosili, kar pa povzroči, da rastlina spet zelo hitro požene, še zelo majhna zacveti in semeni. Torej je rešitev: PULJENJE S KORENINAMI! Ribič in moški, ki je kosil po naročilu Ribiške družine Sevnica, nista nič vedela o nevarnosti ambrozije.



Še sreča, da nas razveseljujejo lepi grmi gloga in razgledi ob Savi ter preko nje. Obrnemo se in vrnemo do Lidla. Od trgovine Lidl do starega dela Sevnice so PREPOZNO pokosili že skoraj suho travo in dozorelo ambrozijo. 



Dodatno so sicer kosili tudi ob škarpah in med drevesi, niso pa rastlin po predpisih odstranili. Pri brvi preko Save so že zdaj spet majhne mlade rastline, ki cvetijo in semenijo. 


V podaljšku vadbišča za pse lepo uspevajo grmički ambrozije.


Na Glavnem trgu se skušamo razvedriti s kavo, še pecivo nam ponudijo zraven, ampak ne gre nam iz glave, kako malomarni so ljudje pri odstranjevanju nevarne invazivne in alergene ambrozije. Že od leta 2010 imamo predpise, ki to urejajo, zagrožene so tudi kazni za tiste, ki ne odstranjujejo te rastline, v bistvu pa se vse bolj razrašča. Odločimo se, da naše ugotovitve posredujemo Krajevni skupnosti Sevnica in še komu, sami pa se bomo trudili  pri osveščanju ljudi. Več kot štiri ure je trajal ta pohod s postanki, jaz pa se še vračam po nasipu, nagovorim dva delavca, ki tam nekaj urejata, 


in pohvalim zasute jame na poteh z novim peskom.


Zanimivo: od trgovine Lidl do Savske ceste ob železnici (še) ni ambrozije, samo domače koprive. 


In ob parkirišču me razveselijo drobne rožice, te gotovo niso škodljive. Ali pa? 


Saj se nam tudi japonski dresnik, ki se je zelo razširil, zdi lep, pa bo zadušil naše domače vrste. No, vsaj alergen ni.


Kljub prizadevanju - tudi s pomočjo predsednice Krajevne skupnosti Sevnica Stanke Žičkar, nismo našli sogovornika za rešitev grdo pohojene zelenice za trgovino Dm-drogerie markt na Hermanovi ulici (pri Lidlu). Malo peska ali nekaj ploščic, pa bi bližnjica izgledala urejeno. Ljudje pa si utirajo pot tudi po blatu in travi.
Bolj žalosten in zaskrbljujoč je bil tale prvi pohod v novi sezoni. Upam, da bomo v bodoče doživljali lepše trenutke.


Video:




Ni komentarjev: