7. 11. 19

Podvrh - 6. 11. 2019


Že na poti me pozdravijo lep dan in žareče jesenske barve pred Vrtcem Ciciban v Sevnici.
Kar 15 nas je danes zbranih od študijskega krožka Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). Torej rabimo štiri avtomobile in z njimi se odpeljemo skozi Lončarjev Dol 


do table za Podvrh, kjer parkiramo. Zdaj pa pot pod noge! V hribu je nanizana ogrlica poslopij, kamor smo namenjeni, ob cesti pa se spomnimo smrek pred Kraglovo zidanico, ki so jih posekali. 
Na Turistični kmetiji Klenovšek - Grobelnik je vse mirno, 


našo pozornost pa v bližini vzbudi stebrno znamenje iz leta 1734, nekje pa se mora skrivati še letnica 1853. Za ta spomenik lokalnega pomena zaenkrat nismo našli več podatkov.
Hodimo med zidanicami, se čudimo veliki prazni zgradbi, ki jo je baje zgradil zdomec. Vmes pa se zaziramo v dolino, kjer se med gozdovi v jesenskih barvah bahajo travniki in pašniki v sveži zeleni. 


Tam daleč pa uzremo tudi Boštanj s cerkvijo in nad njim Ravne. Nad cesto in pod cesto so zaradi strmin zgrajene škarpe, nekaj je vinogradov, pa tudi vrtnih gred. Pozdravimo celo dva človeka, ki delata na vrtu, drugače pa ni nikjer nikogar. No, to ni čisto res: pripelje se tudi poštar s svojim vozilom. Zdaj je pod nami naselje Vranje


desno od njega pa Ajdovski gradec s hišico Muce Copatarice. 
Nazaj po isti poti ali po gozdu in v dolino, kjer bi bila pot lahko mokra in blatna. Odločimo se za to inačico, 


prej pa se podpremo še z "zdravilom" in bonboni. Na začetku lepa gozdna pot se spusti na bolj divjo, po robu katere teče droben potoček s čudnimi penami, po njej bi nas markacije lahko pripeljale do Zabukovja, v naši smeri pa do Ajdovskega gradca. Pri potoku pa nastopijo težave: to ni tisto malo vode iz bolj sušnega obdobja, prečiti je potrebno kar konkretni tok in to trikrat. Ampak uspe nam! 
Pod Ajdovskim gradcem ugotovimo, da spet ne dela Info točka, no, danes je mi ne rabimo. Sprehodimo se mimo žarečih barv vinograda in na križišču "zašpalimo" klobaso našega pohoda po Podvrhu. 


Že malo utrujeni korakamo proti avtomobilom, ampak še vedno smo sposobni ob poti opaziti lepote: lepo zložena drva. Za slovo od Podvrha še skupinski posnetek, potem pa z avtomobili v Sevnico.
V Gostilnici Plus nas naša slavljenka Gelca pogosti z okusnim kosilom, ki ga tudi primerno zalijemo. 
Najprej ji seveda izrazimo naše lepe želje in podarimo sliko, ter voščimo še s pesmima, da bi vse skupaj bolj držalo. 


Ni dovolj jabolčni zavitek, na mizo prinese natakar še torto, ki se je nič ne branimo. 
Gelca: VSE NAJBOLJŠE TI ŽELIMO IN PRISRČNA HVALA ZA POGOSTITEV!


Res je bilo veliko kalorij, zato se peš odpravim Pod Vrtačo, da še tam poslikam lepo zložena drva, potem pa ob Savi domov. Celo vreme je zdržalo in nas tu in tam celo obdarilo z nekaj sončnimi žarki, tik pred blokom pa so že padle prve kaplje.

Video:


       

Ni komentarjev: