20. 11. 19

Z Blance v Sevnico - 20. 11. 2019

Spet deževna sreda! Vseeno se nas nekaj čez osem zjutraj zbere enajst od študijskega krožka Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. Danes izjemoma na Železniški postaji Sevnica, ker se z vlakom odpeljemo na Blanco. 

Najprej se sprehodimo do Hidroelektrarne Arto-Blanca, kjer voda teče preko dveh polj od petih - Sava je še vedno narasla. Kakšno moč ima taka količina vode! 


Ozremo se tudi na spomenik in se spomnimo zadnjega spusta po Savi 3. julija 2008 in žrtev tega dogodka.  

Ob ribji stezi nas prijetno preseneti niz informativnih tabel s podatki o ribah v Savi. Zanimivo in poučno. 
Še vedno rahlo dežuje, ko se napotimo ob Savi v smeri Sevnice. 


Polja ob nasipu so nalita in ponekod stoji vodo v pravih jezercih. K sreči je večina poljščin že pobranih. 


Na Dolnjem Brezovem v bližini čistilne naprave od tovarne Inplet iz cevi bruha voda, ki je vijolično obarvana in se izteka v Savo. Upamo, da ni kaj strupenega: bomo povprašali. 
V dveh dneh smo dobili odgovor:

Helena Zidarič Kožar, direktorica Inpleta, pojasnjuje.
Najlepša hvala za vaše obvestilo in skrb. Rahla obarvanost vode na iztoku iz čistilne naprave je normalen pojav v primeru, ko se pri nas barvajo močnejše barve. Obarvanost je eden od predpisanih parametrov, ki jih merimo z najnovejšo opremo, podrvženi pa smo tudi zunanjim monitoringom s strani Zavoda za zdravstveno varstvo Celje. Mejne vrednosti obarvanosti niso pri nas nikoli prekoračene, pa tudi barve, ki jih v naših procesih uporabjamo, niso strupene. Vsa naša pletiva so namreč namenjena direktnemu stiku s kožo in zanje vsako leto na novo pridobimo certifikat Ekotex 100, ki nam ga podeljuje dunajski inštitut na osnovi konkretnih analiz vzorcev naših pletiv.

Pri kozolcih na Gornjem Brezovem se izogibamo blatu, pod enim kozolcem pa najdemo zavetje, da se malo okrepčamo. Gostilna Kregl je kot nalašč, da posedimo ob kavi in drugih toplih napitkih, prija pa tudi klepet. 


Še pogled proti Logu


potem pa naprej proti Sevnici, kjer se počasi začnemo razhajati.


Tudi na deževan dan se da uživati!

Video:


       

Ni komentarjev: