10. 1. 20

Orle - 8. 1. 2020

Študijski krožek Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica: 15 se nas zbere na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) in se z avtomobili odpeljemo do Ribnika Loke, vmes pa na Logu pustimo en avtomobil za povratek po šoferje. 



Sonce je že visoko, ob vodi pa je še vedno mrzlo in ribnik je pokrit z lesom. Ne bi preizkusili, koliko zdrži! 


Malo naprej je bor ves ovit v invazivno oljno bučko, potok pa okrašen z ledenimi skulpturicami. 



Nam se mudi na sonce in postojimo raje pri ogradi, za katero smo nekoč mislili, da je za gojenje polžev, zdaj pa v to že dvomimo, ker so v njej nasajeni grmički. Ne moremo se zediniti, če je to aronija ali sibirska borovnica. Pred dvema letoma smo namreč hodili po isti trasi, takrat je bilo vreme deževno, megla pa taka, da smo na trenutke videli samo nekaj metrov daleč. 


Danes je bodeča neža ob cesti široko razprta in sonce se nam smeji z modrega neba. 




Počasi se dvigamo proti vasi Dolnje Orle, ki ima okrog 30 prebivalcev, 300 let staro kapelico, ki jo obrašča še vedno cvetoča vrtnica, leta 2010 pa so zgradili novo kapelico z zvončkom. 

Posnetek Nevenke Vahtar.
V njej so še vedno jaslice, postojimo malo in se fotografiramo. Pri hišah ni nikogar: odrasli so v službah, otroci v vrtcih ali šolah; oživele bodo šele popoldne. 


Pozdravijo pa nas ovce z jagenčki, pa tudi nekaj psov vzemirimo. 


Preko debelih debel posekanih bukev zremo na naselje Impolje, za katerega tudi načrtujemo obisk - mogoče v kombinaciji z Ruparjevo bukvijo in Primožem. 


Neverjetno veliko dreves ob cesti je na debelo poraslo z bršljanom


Že so tu Gornje Orle z okrog 40 prebivalci in na  ovinku križ z "atletskim" Kristusom. 

Posnetek Nevenke Vahtar.
Obzorja se nam vse bolj odpirajo: od Bohorja do Lisce ter še naprej in vse pogosteje se ustavimo, občudujemo razglede in prepoznavamo kraje ter hribe.



Na Orlski Gori iščemo vinski hram z mizo, primerno za počitek in malico. Res ga najdemo, celo stranišče na štrbunk s toaletnim papirjem je pri roki. Grejemo se na soncu in uživamo v trdih in tekočih dobrotah. Hvala neznanemu gostitelju!
Zdaj pa še samo navzdol. 




Na Golem Vrhu, ki je že zaselek Loga, se sprehodimo do roba z lepim razgledom na Pečje, Sevnico, Kum in na obzorju Kamniške Alpe. Domačin, ki izhaja s Koroške, nas pogosti z žgano pijačo, poklepetamo pa tudi z njegovo sosedo, pri kateri smo pred dvema letoma ogledovali avtomobile starodobnike. Nikar se nam ne mudi, uživamo na soncu. 

 Foto: Nevenka Vahtar.

Spustimo se na Log, šoferji se odpeljejo po svoje jeklene konjičke, v lokalu pa potem posedimo ob napitkih in sproščenem klepetu. 
LEPO SMO ZAČELI POHODE V NOVEM LETU!

Video:


Ni komentarjev: