29. 1. 20

Sveta Trojica - 29. 1. 2020

Dvanajst nas je od študijskega krožka Spoznavanje vrednot pri Društvu Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica ob devetih na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica). 

Posnetek Nevenke Vahtar.
Veseli smo, da je jutro sončno, čeprav se ponekod kaže kakšen oblak ali kos megle. 


S tremi avtomobili se odpeljemo ob Sevnični in kmalu opazimo, da si je Lisca nadela meglen klobuk, čeprav se je bolj zgodaj zjutraj kazala v soncu. Krakovo, Lisce, preko Sel do Polane - tu pa nas objame megla. Peljemo se mimo prvih hiš in skozi zaselek Kremen


nad njim pa ob cesti najdemo dovolj prostora za parkiranje. 


Naprej pa peš: mimo stare in novih hiš zaselka Vislana


potem pa po gozdu, kjer je na levi krušljiva stena, pod cesto pa kar nevarna strmina. Ovinek na desno, 


v hrib je treba in že smo na grebenu z mogočno kmetijo z več poslopji, ki izgleda bolj zapuščena, čeprav je okolica vzdrževana. Uradno pa spada pod naselje Lahov Graben. Asfalta tu ni več in nogam se kar prileže gozdna cesta po ravnem in celo malo navzdol. Na križišču je treba v desno, 


potem pa smo že pri Hubertovi kapelici. Od tu ni več daleč do travnika, 



kjer nas na Trojiškem vrhu - Na Lipi (851m) najprej pozdravi kapelica na levi, cerkev Svete Trojice pa v megli komaj vidimo. Preprosta molilnica je tu stala že leta 1545, sedanja zgradba je nastala leta 1733, oltarji pa so iz 17. in 18. stoletja. Danes je to podružnična cerkev župnije Jurklošter, včasih pa je spadala pod Razbor. Stoji na zelo močni energetski točki, ki privlači tudi strelo in lipe okrog cerkve so pogosto njene žrtve. 


Pri leseni mizi, ki jo krasijo mah in kristali ponoči zapadlega snega, se malo okrepčamo, 


fotografiramo, potem pa dočakamo tudi sonce. Okolica cerkve je lepo urejena: informativni tabli o cerkvi in Energijskem parku Sveta Trojica


sedem energijskih točk, 


označenih s kamni in ličnimi klopcami, leseni štor z vpisno knjigo in drog s slovensko zastavo. Na spletni strani Krajevne skupnosti Jurklošter lahko preberemo:
Območje hriba sv. Trojica je že dalj časa znano, kot energijsko zelo močno in pozitivno področje. S pomočjo radiestezije, je bilo odkritih več energijskih točk (meritve je izvedel g. Jože Munih iz Zasebnega zavoda Energijske poti Tolmin). V Energijskem parku sv. Trojica je označenih sedem točk, ki se med seboj razlikujejo glede na lastnosti energij, ki delujejo na čakre - energijske centre v človeškem telesu. Točke so glede na delovanje energij treh vrst (I. točka zemeljskega značaja, II. točka nebesnega značaja in III. točka astralnega značaja) in so obeležene s posebej odbranimi, energijsko primernimi kamni prodniki iz okoliških vodotokov, ki še dodatno izboljšujejo pretok energije v prostor.





Z nihali preizkušamo točke in res se vrtijo v smeri urinega kazalca, vmes pa pogledujemo, kako se nam odpira pogled proti vzhodu. Pod drevjem so še dodatne klopi, malo stran stavbica - res prijeten prostor za umiritev in sprostitev. Le ostanke rampe za protitočno obrambo malo niže bi lahko odstranili.




V dolino se za začetek spustimo kar po travniku in gledamo proti Lisci, med meglo pa se nam odkrivajo tudi Kamniške Alpe. 


Po sredi asfalta ceste, ki nas vodi navzdol po gozdu, šele zdaj opazim kar velike površine mahu, ki ga je veliko tudi med drevjem. Prevladujejo smreke, jelke, bukve pa so pogosto okrašene z bršljanom. Zanimivo, da smo na vsej poti od cvetja našli samo en teloh. 
Z avtomobili se odpeljemo na Lisco


kjer se izpred Tončkovega doma zazremo v morje megle nad dolino Save, 





občudujemo pa novo streho in v prijetno opremljeni sobi poklepetamo ob toplih napitkih. Kar nekaj znancev je na Lisci, verjetno vsi želimo izkoristiti priliko, dokler je Tončkov dom še odprt. Zaradi obnovitve kuhinje in spominske sobe bo do maja zaprt, vsaj za konec tedna pa bo na voljo zasilna postrežba jedi in pijače. Upajmo, da bodo pravočasno našli tudi novega najemnika.

Video:


       

Od Polane do Lisce z avtom!

1 komentar:

PANTER pravi ...

Zelo lepo urejen blog. Čestitam.