16. 3. 21

Studenec - 15. 3. 2021

Lepo sončno jutro, ampak presneto mrzlo, saj so Lisca in Kum, pa tudi nižji hribi beli. Ob osmih se nas na parkirišču pri krožišču v Šmarju (Sevnica) zbere pet od Ponedeljkove skupine Planinskega društva Lisca Sevnica. Odpeljemo se proti Studencu, ustavimo se pa v zaselku Novo, ki sicer spada pod Ponikve pri Studencu



Med hišami se spuščamo in na desni že vidimo Studenec


pod nami pa je lepa dolina in v bližini vrtače s ponikanjem vode (zato Ponikve). 



Skozi gozd pridemo do večje skupine hiš, med njimi veliko skladišče na prostem in pod streho ter čudno veliko zgradbo. Tu je odcep ceste za Hudo Brezje, ampak najprej je treba do križa in malo više zaradi lepega razgleda proti severu. 




Cesta se spušča, spet kukamo proti Studencu, 


potem pa dvigne skozi gozd v zaselek Cerovec, ki spada pod Hudo Brezje. 


Okolice hiš so lepo urejene, cvetijo narcise, krokusi, rese, marelice ..... Kmalu smo pri Metelkovih, ki so že prava tovarna hrane. 

Foto: Vinko Šeško.
Na križišču se spustimo desno navzdol in ugotovimo, kakšen lep pogled je nazaj. 




Skozi gozd se spustimo v globel in občudujemo cvetove pasjega zoba ob poti. Prečkamo potoček in pridemo na poseko, ki je kot nalašč za počitek in malico. 


Posnetek je delo Vinka Šeška.

Zdaj pa se dvigamo proti Studencu: pod njim venec vinogradov, na desni pa lepi razgledi. Prepoznavamo Krajna Brda, cerkvi svete Neže in na Grački gori, Podvrh, hribe zadaj. Pridemo do šole z vrtcem, kjer nas pozdravi veseli vrišč otrok. 

Foto: Vinko Šeško.
Pozvonimo pri prijatelju Borisu, ki nas prijazno pozdravi in pogosti z odličnim orehovcem. Še do cerkve se dvignemo, raziščemo malo pokopališče, odkrivamo znane pokojne, 



predvsem pa spet uživamo v razgledih vse do Lisce. 


Gostilna Janc
ima prijetno urejen balkon, na katerem si privoščimo kavo in klepet. Pot nadaljujemo skozi naselje in se vračamo proti izhodišču. 


Vmes se nam odpre še pogled na Kamniške


potem pa zaključimo krog. Skoraj devet kilometrov smo prehodili in uživali vsako minuto pohoda. ENO LEPO DOPOLDNE! 

Video:




Ni komentarjev: