2. 3. 21

Krakovski gozd - 1. 3. 2021

Ponedeljkova skupina Planinskega društva Lisca Sevnica me počaka na našem tradicionalnem zbirališču - parkirišče pri rondoju v Šmarju, da odtelovadim naših 1000 gibov jutranje vadbe in se šele ob pol devetih namesto ob osmih odpravimo na pot. Kar neverjetno je, da nismo skupaj hodili že od sredine oktobra. Tokrat nas je šest in z dvema avtomobiloma se zapeljemo skozi Krško in malo pred Kostanjevico zavijemo na desno v Krakovski gozd.


Naš prvi postanek je pred Bivakom Lovske družine Veliki Podlog, kjer nekaj načrtujejo, saj je v bližini veliko materiala. Iščemo orlovo gnezdo, pa ga ne najdemo, za daljše raziskovanje gozda nismo dovolj dobro obuti, ker so tla namočena.

Zapeljemo se k potoku Senuša, parkiramo in se napotimo na travnik iskat pomladno cvetje. 


Povsod je dovolj žafrana


razveseli nas modrina morske čebulice


pa Dacijski pljučnik


prav ob vodi pa nas pozdravita tudi dva cvetova močvirskega tulipana ali logarice. Na travniku cvetov še ni. Sonce pa nas prav prijetno greje.


Pot pod noge in smer pragozd. Do njega nas vodi res ravna cesta, 




ob kateri se vrstijo odsevi dreves v vodi, ki jih krasijo posamezni šopi pomladanskega velikega zvončka - kronic.


Pri informativni tabli počivamo in malicamo, res nam je že pošteno krulilo v želodcih.



Zadnji posnetek je delo Vinka Šeška.
Od daleč se nam je zdelo, da je med drevjem nekam veliko bele barve. Gremo malo naprej in ostrmimo: prave poljane kronic, toliko jih na enem mestu še nihće od nas ni videl. Občudovanja in fotografiranja ni ne konca ne kraja.

Poslovimo se od teh lepot in se vračamo po tisti ravni cesti, na koncu pa zagledamo policijski kombi. Ob prihodu smo tudi srečali policijski avto, sprašujemo se, koga lovijo, nas gotovo ne. 

Preživeli smo lepo dopoldne, se razgibali, nadihali svežega zraka - napolnili baterije za prihodnje dni.

Video:




Ni komentarjev: